Kriminal

Nakon što je saslušana u Tužilaštvu BiH, oglasila se ministrica Turković. Kaže da nije učinila krivično djelo

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se o svom saslušanju u Tužilaštvu BiH zbog afere “Sigurnosne provjere”. Kako je Raport prvi objavio, Turković je saslušana zbog spornih imenovanja u Komisiju za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

“Prevashodno smo iznenađeni činjenicom da se u javnosti iznosi sadržaj iskaza ministrice Turković sa saslušanja u najznačajnijoj tužilačkoj instituciji u BiH, te zlonamjerno i manipulativno iznose tvrdnje u pojedinim medijima o počinjenju krivičnog djela, bez ikakvog pravnog utemeljenja a posebno bilo kakve tužilačke odluke, sa potpunim gnušanjem negiramo ovakve insinuacije i neistine. Proizvoljni natpisi poput navedenih dobrano degradiraju časnu novinarsku profesiju u našoj zemlji”, navodi se u saopćenju MVP BiH.

Kada je u pitanju odluka donesena na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine povodom imenovanja pomenute Komisije, kako se dodaje u saopćenju, ona se “tendenciozno i smišljeno” u pojedinim medijima tretira kao krivično djelo.

“Želimo naglasiti da aktivnosti koje je ministrica provodila u okviru svojih nadležnosti ne mogu sadržavati elemente krivičnog djela, između ostalog i zbog sljedećih činjenica sa kojima bi svaki profesionalni i odgovorni novinar morao biti upoznat. Naime, ministrica u konkretnom slučaju nije nastupala u funkciji ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, već kao član Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a navedeni prijedlog su usvojili svi ministri u Vijeću ministara BiH i odluka je donesena jednoglasno. Dakle, Komisiju imenuje kompletno Vijeće ministara BiH”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare