Region

Nakon što je umrla 20-togodišnja djevojka, Slovenija privremeno obustavila vakcinaciju Johnsonom&Johnsonom

Slovenija je donijela odluku o privremenom obustavljanju vakcinisanja protiv covida-19 vakcinom proizvođača Johnson & Johnson, sve dok se ne rasvijetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posljedica moždane kapi umrla dvije sedmice nakon vakcinisanja.

“Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon vakcinisanja i slučaja koji je završio tragično. Izražavam sućut rodbini preminule”, rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da je zato vlada, na prijedlog stručne skupine, donijela odluku da se privremeno obustavlja vakcinisanje Johnsonom&Johnsonom.

Vakcinisanje ovom vakcinom neće biti sve dok stručna komisija ne prouči medicinsku dokumentaciju i utvrdi je li smrt 20-godišnjakinje povezana s vakcinisanjem, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta vakcinisati još koristiti ili ne.

Poklukar je dodao da je do današnje tragične smrti u Sloveniji bio zabilježen samo još jedan slučaj smrti, također kod mlađe žene, koja je najprije dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije nakon moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza vakcinisanja i smrti.

“No, moram naglasiti da smo u Sloveniji do sada tom vakcinom vakcinisali 120.000 ljudi i da su prednosti vakcinisanja daleko ispred mogućih rizika”, kazao je slovenski ministar zdravstva, dodavši da se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesa za vakcinisanje, iako takva bojazan postoji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare