Politika

Nakon svjedočenja Sebije Izetbegović, Sud BiH ukinuo online praćenje ročišta. Kažu da je tehnika dotrajala

Prije nekoliko sedmica Sud BiH uveo je online praćenje suđenja, ali je danas stigla obavijest da se ta usluga ukida.

Navodno su u pitanju tehnički razlozi.

“Sud Bosne i Hercegovine obustavlja pružanje audio-vizuelnog prenosa suđenja iz tehničkih razloga (stara i dotrajala oprema, preopterećenost sistema, softverske greške koje zahtijevaju obiman angažman prilikom svakog prenosa). Blagovremeno ćemo informisati o promjenama”, navodi se u obavještanju Suda BiH koje je stiglo medijima.

Ova opcija uvedena je zbog pogoršanje epidemiološke situacije te je novinarima pružena mogućnost da suđenja prate online što je olakšalo medijima.

Zanimljivo je da su se online mogla pratiti samo ročišta koja se održavaju u velikoj sali. Suđenje koje se održava u ovoj sali i koje mediji najviše prate preko online platforme jeste suđenje u aferi “Respiratori”.

Na posljednjem ročištu svjedočila je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i to na okolnosti nabavke 100 respiratora.

Njeno svjedočenje izazvalo je ogromnu pažnju javnosti, a ona se nije mogla skoro ničega sjetiti vezano za nabavku respiratora. Njeni odgovori su uglavnom glasili “ne znam” i “ne sjećam se”.

Pored toga, njeno svjedočenje je demantirao vlasnik kompanije CUBICUS Denis Đulalić. Dr. Izetbegović je kazala da nije razgovarala s ponuđačem testova i respiratora, dok je Đulalić kazao da je u nekoliko navrata razgovarao s dr. Izetbegović.

Pored toga, na posljednjem ročišti pročitane su viber prepiske između premijera FBiH Fadila Novalića i njegovih saradnika.

Tu su bile u poruke u kojima se prenosi poruka izvijesne osobe “Seb.” koja kaže da su nabavljeni respiratori užasni i da postoji problem.

Također, pročitana je poruka u kojem se navodi da “se mora brzo ragovati”, a u potpisu je bila “Sebija”.

Ona je negirala da se radi o njoj.

Cijeli tok tog ročišta pročitajte ovdje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare