Vijesti

Nakon tragedije u Travniku: Istraga će pokazati ima li odgovornosti nastavnog kadra OŠ Turbe

Istragu o nesreći u kojoj je poginuo učenik sedmog razreda osnovne škole u Turbetu provodi policija i Kantonalno tužiteljstvo.

Do nesreće je došlo u dvorani za tjelesni odgoj Osnovne škole Turbe oko 12 sati, a glasnogovornik Kantonalnog tužiteljstva SBK Ernes Beganović, govoreći o okolnostima u kojoj je došlo do pogibije maloljetnika, kazao je da se učenik uhvatio za gornji dio gola, nakon čega se gol srušio, a pri padu stativa gola udarila je maloljetnika u glavu i nanijela mu fatalne ozljede.

Direktorica Osnovne škole Turbe Mediha Ridžić kazala je kako se u 27 godina koliko radi u školi slična nesreća nije dogodila.

Dodala je kako ona i nastavni kadar škole ne bježe od odgovornosti.

PROČITAJTE  Poznat identitet poginulih u stravičnoj nesreći

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bojan Domić kazao je kako će istraga pokazati ima li subjektivne ili objektivne odgovornosti nastavnog kadra.

– Kasnije će biti utvrđeno ima li subjektivne ili objektivne odgovornosti. Nažalost, kad se tragedija dogodi to više nije važno. Može biti važno za neke naredne slučajeve, ali za ovaj nažalost je prekasno – rekao je Domić.

Ovo nije prvi takav slučaj u Srednjobosanskom kantonu. Prije nekoliko godina u Kaćunima kod Busovače dijete je poginulo gotovo na identičan način na školskom igralištu.

Još jedan slična nesreća dogodila se 2015. kada je u sarajevskom naselju Dobrinja na dječjem igralištu na otvorenom poginuo 12-godišnji dječak.

PROČITAJTE  Pacijenti na covid odjelu TBC bolnice: Pokajali smo se što se nismo vakcinisali


Povezani postovi: