Ekonomija

Nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor, bh. prevoznike čeka niz teškoća

Nakon što Hrvatska uđe u šengenski prostor, bh. prevoznike čeka niz teškoća. Kako kažu, teretna vozila koja prevoze robu iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, mogla bi u kolonama čekati i do deset sati. Duga čekanja na prelazak granice neminovna su i za građane, piše BHRT.

Dugotrajna čekanja na graničnim prelazima, nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor, donijeće samo gubitke prevoznicima Bosne i Hercegovine, poručuju iz Udruženja prevoznika Republike Srpske.

NIKOLA GRBIĆ, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS

“Naravno, mi nismo ti koji možemo bilo šta uticati na takav režim rada. Jedino nam ostaje da se naoružamo strpljenjem i čekanjem i naravno određenim gubicima koje ćemo pretrpiti dok sva ta procedura ne bude provedena na carinskim termianlima”.

Poseban problem predstavlja kvarljiva roba koja zahtijeva brz transport. Samo na graničnim prelazima Gradiška i Bijača postoje fitosanitarne inspekcije koje mogu tretirati takvu robu, ističu u Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

ZDRAVKO MARINKOVIĆ, predsjednik VTKBiH

“Želimo da vidimo da li postoji mogućnost da se u saradnji sa kolegama iz Hrvatske otvori još jedan granični prelaz, posebno za ove robe kako bi se smanjila čekanja”.

VOJIN MITROVIĆ, ministar komunikacija i prometa BiH

Ovo pitanje mora biti na dnevnom redu jedne od narednih sjednica Vijeća ministara BiH, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, s obzirom na to da je skinuta s dnevnog reda na posljednjoj sjednici.

“Nažalost, prijedlog je bio izmjena jednog od zaključaka koji se odnosio na nešto što nije bila direktno tema ove tačke dnevnog reda, a odnosilo se na kategorizaciju mostova, tako da sam u tom dijelu morao biti prinuđen da ovu tačku dnevnog reda skinem”.

Velike gužve teretnih vozila odavno su prisutne na graničnim prelazima, a ulaskom Hrvatske u Schengen one će biti još veće ukoliko se ne izvrši pravovremeni proces prilagođavanja, smatraju nadležni.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ludilo
Ludilo
1 mjesec

pa nagovorite HR da odustane od Šengena, ili neka ona Zornićka izbaci HR iz EU kao što je najavila da će uraditi

Ludilo
Ludilo
1 mjesec

kamiondžije oči su vam uprte u zornićku, ona vam je jedini spas, ona je rekla da će lično izbaciti HR iz EU