BHDoktor

Namirnice koje nije dobro kombinovati. Neke će vas iznenaditi

Nepisano je pravilo da ne smijete kombinovati namirnice koje u sebi imaju recimo ugljikohidrate i proteine. To su različiti enzimi koji se vare u različito vrijeme tako da mogu da izazovu umor, tromost, kao i probleme sa želucem i naravno gomilanje kilograma.

Nutricionisti kažu da su sljedeće kombinacije mogu biti štetne po organizam:

Sve kombinacije proteina s proteinima, kao što su suho meso ili sudžuka i jaja, orašasti plodovi i jogurt ili sendvič od puretine sa sirom i slično, nisu preporučljive jer se proteini dugo razgrađuju i opterećuju probavni sistem.

Hamburger i pomfrit

Gotova hrana sadrži visoke nivoe masnoća, konzervanasa i drugih hemikalija, koje u kombinaciji sa šećerom (skrobom) u krompirićima, može dovesti do stvaranje citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzavaju proces starenja.

Vino i kolač

Alkohol podiže nivo šećera u krvi i povećava proizvodnju inzulina, zbog čega će se velika količina šećera u desertu odmah smjestiti u masne naslage i dugoročno dovesti do nezdravog gojenja.

Paradajz i krastavac

Dakle, omiljena ljetna salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz paradajza, pa će oslabiti njegovu nutritivnu vrijednost.

Tjestenina s paradajzom

Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se jede s namirnicama bogatim i skrobom i ugljikohidratima. Problem može stvoriti i pizza, ili riža, odnosno slatki krumpir. Takva kombinacija izaziva povećani umor vrlo brzo nakon obroka.

Banana i mlijeko

Ta kombinacija često stvara osjećaj težine u želucu. Međutim, ako, baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte kardamom ili muškatni oraščić koji će olakšati varenje frapea. Kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim ili rižinim.

Obratite pažnju i na kombinaciju mesa i krompira, koja ima stalno mjesto na trpezama.