Svijet

Nancy Pelosi se povlači sa funkcije lidera demokrata u Predstavničkom domu

Nancy Pelosi, koja je skoro dvije decenije predvodila demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa, objavila je da se povlači sa te funkcije.

Ova 82-godišnjakinja važi za najmoćniju među demokratama u Kongresu. Prva žena koja je bila predsjednica Predstavničkog doma.

Nancy Pelosi će nastaviti da predstavlja Kaliforniju u donjem domu Kongresa, piše BBC.

Ova vijest dolazi pošto se predviđa da će republikanci ponovo preuzeti kontrolu nad Domom nakon izbora na sredini mandata.

Podsjetimo, nedavno je napadnut i njen suprug. Napad na supruga predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Pelosi u San Franciscu nije bio slučajan akt. Navela je u izvještaju policija u petak.

Šef policije san Francisca William Scott obratio se na konferenciji za medije. Kazao je kako se ne radi o slučajnom aktu.

“Ovo se nije desilo slučajno. Akt je bio namjerno”, kazao je šef policije.

Prema nekim informacijama napadač je ušao u njihovu kuću s čekićem i vikao “Gdje je Nancy”. Kako navode strani medije to daje naslutiti da je čelnica Zastupničkog doma zapravo bila prava meta napada.

Američki predsjednik Joe Biden napad na supruga Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa, nazvao „vrijednim prezira” i osudio one koji šire laži o ukradenim izborima jer to šteti političkoj klimi i doprinosi politički motiviranom nasilju.

„Što je previše, previše je. Svaka osoba mirne savjesti treba jasno i nedvosmisleno ustati protiv nasilja u našoj politici, neovisno o tome koja je vaša politika”, rekao je Biden svojim simpatizerima u Philadelphiji.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare