Svijet

Naoružani napadači upali u gradsku vijećnicu u Meksiku. Ubili najmanje 18 ljudi, među njima i gradonačelnika

Naoružani napadači ubili su gradonačelnika gradića San Miguel Totolapan na jugozapadu Meksika, te najmanje 17 drugih, potvrdili su zvaničnici. 

Policija je saopćila da su naoružani napadači upali u gradsku vijećnicu u San Miguel Totolapanu u srijedu u 14 sati po lokalnom vremenu, javlja BBC. Stranka gradonačelnika Conrada Mendoze Almede, PRD, osudila je njegovo “kukavičko” ubistvo i zatražila da se odgovorni za ovaj čin kazne.

Za napad je okrivljena kriminalna grupa Los Tequileros. Među ubijenim u ovom napadu su i policajci i općinski službenici.

Otac gradonačelnika Mendoze Almede, bivši gradonačelnik Juan Mendoza Acosta, također je ubijen – u svom domu – prije nego što su napadači ušli u gradsku vijećnicu.

Čak i za saveznu državu Guerrero, koja je odavno poprište najgoreg nasilja u Meksiku ovo je bio šokantan napad, izvještava BBC-jev dopisnik iz Meksika, Will Grant.

Grad San Miguel Totolapan leži u srcu regije poznate kao Tierra Caliente, nasilnog dijela zapadnog Meksika pod kontrolom narkokartela.

Razne grupe bore se za kontrolu nad unosnim putevima droge sjeverno duž pacifičkog koridora.

U preliminarnom izvještaju u koje su lokalni mediji imali uvid, državni tužilac ove savezne države rekao je da je uz 18 ubijenih osoba, još troje ranjeno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare