Svijet

Napadač iz Beča bio je Albanac, rođen 2000. godine. Veličao ISIL

Identitet napadača u Beču je potvrđen i riječ je o Kurtin S. čiji su roditelji Albanaci iz Sjeverne Makedonije, objavio je Forian Klenk urednik Faltera, prenosi Reuters.

Rođen je 2000. u Beču i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u julu spriječeni da odu u Siriju.

Navodno je glavni osumnjičenik za napad u Beču svoj čin objavio na Instagramu, piše njemački Bild.

Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem napadu u Beču povećao se jutros na četiri, prenosi Tanjug.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Napad je tako koštao života dvije žene i dva muškarca.

Pored civila, stradao je i jedan napadač, kojeg je policija ubila, a koji je, prema riječima gradonačelnika Beča Michael Ludwiga, kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

"To ukazuje da se pripremao za ovaj napad", dodao je on.

Napadač imao pušku

Austrijski ministar policije Karl Nehammer rekao je rano jutros da je napadač bio simpatizer Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL).

Napadač koji je ubijen tokom terorističkog napada u Beču bio je simpatizer ISIL-a, saopštio je rano jutros ministar unutašnjih poslova Austrije Karl Nehammer.

"Napadač, koji je ubijen, imao je kod sebe automatsku pušku i bio je simpatizer ISIL-a", rekao je Nehammer na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li se radilo o napadu na sinagogu, ministar je ponovio da se radilo o "radikalizovanoj" osobi, koja se osećala privržena ISIL-u, a da će sve ostalo biti saopšteno naknadno.

Nehammer je naglasio da je sprovedena intenzivna istraga, koja je i dalje u toku.

"Ovo je napad na demokratiju, slobode, pokušaj da se oslabi naše demokratsko društvo. Terorizam i nasilje u našem društvu nemaju mjesta. Nećemo dozvoliti da nam se ugroze osnovna prava i slobode", podvukao je on.

Istraga u toku, moguće da ima više napadača

Kazao je da se ne može isključiti da ima i drugih napadača, zbog čega je istraga u dalje u toku.

"Trenutno polazimo od toga da je bilo više napadača. Istraga je u toku da vidimo da li je bilo daljih napadača", objasnio je on.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franz Ruf preneo je da policija aktuelno sprovodi intenzivnu istragu u okruženju napadača.

"Njegov stan smo nasilno otvorili eksplozivom i sproveli smo pretres", kazao je Ruf.

On se zahvalio građanima na više od 20.000 dostavljenoih video snimaka o napadu, dodajući da je za kratko vrijeme analizirano 20 posto.

Kazao je da je sada potrebna antiteroristička komponenta u istrazi.