Svijet

Napeto zbog samita Bidena i Putina: Amerika iznad Pacifika digla svoje najbolje vojne avione

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki čelnik Joe Biden sastat će se prvi put otkako je Biden preuzeo dužnost, u trenutku kada su bilateralni odnosi dviju zemalja na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina.

Teme razgovora bit će nuklearna sigurnost, klimatske promjene, kibernetička sigurnost i sudbina američkih državljana u ruskim zatvorima te ruskih državljana u američkim zatvorima, kako je ranije najavljeno.

Istodobno, američki mediji pišu kako je ruska vojska u Pacifičkom oceanu započela najveće vojne vježbe otkako je završio Hladni rat, ako je vjerovati izjavama ruskih dužnosnika.

Na udaljenosti između 480 do 800 kilometara od Havaja održava se vojna vježba u kojoj učestvuju površinski ratni brodovi, protupodmornički avioni i vojni avioni velikog dometa. Snimke vježbi objavilo je ministarstvo odbrane Ruske federacije.

U nedjelju je američka vojska odgovorila Rusiji dignuvši s Havaja borbene avione F-22 Raptor, ali ruski vojni avioni nisu ušli u “zonu za identifikaciju” i nije došlo do presretanja.

U isto vrijeme, američki dužnosnici su poručili da se prateća udarna skupina predvođena razaračem USS Vinson nalazi na udaljenosti 320 kilometara od Havaja. Vježba je bila ranije planirana, ali je premještena bliže Havajima kao odgovor na ruske vježbe.

“Američko zapovjedništvo Indo-Pacifika nadzire ruske brodove koji sudjeluju u međunarodnim vodama Zapadnog Pacifika, izjavio je glasnogovornik zapovjedništva kapetan Mike Kafka za CBS u saopćenju.

“Djelujemo u skladu s međunarodnim zakonom o pomorskom i zračnom prometu kako bi osigurali da sve nacije mogu učiniti isto bez straha te kako bismo osigurali slobodan i otvoren Indo-pacifik. S obzirom na to da i Rusija djeluje u istom području, očekujemo da to čini tu skladu s međunarodnim zakonima”, naveo je u saopćenju.

Tokom marta i aprikla Rusija je grupirala desetke hiljada vojnika na granici s Ukrajinom tvrdeći da je riječ o vojnoj vježbi, no krajem aprila ipak su smanjili broj vojnika. Pentagon je pozvao Rusiju da bude transparentnija u pogledu kretanja vojnika.

Nakon sastanka s čelnicima NATO-a u ponedjeljak, Joe Biden obećao je da će reći svojem ruskom kolegi koje su “crvene linije”, prigodom njihovog susreta na vrhu u srijedu u Ženevi.

“Ne želimo sukob s Rusijom, ali odgovorit ćemo ako Rusija nastavi sa svojim aktivnostima”, rekao je Biden.

Upitan o očekivanjima od summita u Ženevi, Biden je rekao da ne želi unaprijed otkrivati svoju strategiju pred “novinarima iz čitavog svijeta”. Rekao je samo kako očekuje promjenu Putinovog stava jer će onda i svijet o njemu izmijeniti percepciju.

Nakon današnjeg summita u Ženevi,s početkom u 13 sati, Biden i Putin neće imati zajedničku konferenciju za novinare, već će je Biden održati sam.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare