Svijet

Napokon otkriveno: Ko je nulta pacijentica iz Ischgla? U austrijskom skijalištu zaraženo je 1.200 ljudi

Dosad se mislilo da je njemački konobar iz restorana Kitzloch u austrijskom Ischglu prvi izvor zaraze. No nulta pacijentica je švicarska konobarica iz istog restorana. Imala je samo blage simptome i nije bila kod ljekara.

Švicarska konobarica bila je bolesna još 5. februara , ali je imala blage simptome. Pozitivna je bila tek više od mjesec kasnije, 9. marta, izjavio je Franz Allerberger, šef (AGES-a) Austrijske agencije za zdravstvo i sigurnost hrane. Dodao je kako je Švicarka identificirana kao nulta pacijentica u Ischglu.

Skijalište Ischgl povezano je sa stotinama slučajeva zaraze u Austriji, Njemačkoj i skandinavskim zemljama. Pod istragom je nakon što su se pojavile sumnje da su skijaške staze i barovi u tom zimovalištu ostali otvoreni sedmicama, iako se epidemija već razbuktala.

PROČITAJTE  Bivši savjetnik kancelara Austrije Ahmed Husagić: Ako Njemačke uvede sankcije za RS i Austrija će

Do sada je njemački konobar iz restorana Kitzloch u Ischglu gledan kao prvi izvor zaraze, no prema analizi AGES, osnovni izvor je zapravo švicarska konobarica iz istog restorana. Smatra se da je u Ischglu zaraženo 1.200 ljudi.

Inače, nulti pacijent (patient zero), termin je koji označava prvog čovjeka koji je zaražen u virusnoj ili bakterijskoj epidemiji. Preko genetičke analize i epidemioloških studija moguće je izolirati ljude za koje vjeruju da su prvi zaraženi i tako doći do nultog pacijenta. To je jako bitno za buduće praćenje zaraze i prevenciju da se zaraza proširi.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare