Vijesti

Napokon predah: Vodostaji u opadanju, rijeke se povlače u svoja korita

Nakon nekoliko neprospavanih noći i strepnje zbog mogućnosti katastrofalnih poplava, poput onih iz 2014. godine, građani BiH napokon mogu odahnuti. Kiša je stala, a rijeke se povlače u svoja korita.

Stanje u Kantonu Sarajevo, koji je bio najviše pogođen poplavama ovih dana, se popravlja. Vodostaji su u blagom opadanju, a rijeke Bosna i Željeznica su se povukle nazad u svoja korita.

– Prema posljednjim mjerenjima, jutros u 6.00 sati, rijeka Bosna se u svim gradovima u našem kantonu vraća u svoje korito. Prosječno je vodostaj niži za oko 60 centimetara nego sinoć, a što je, imajući u vidu da je prestala padati i kiša, jako ohrabrujuće.

Možemo reći da je rijeka Bosna, u protekla dva, kritična dana „protutnjala“ našim kantonom bez da je pruzročila veće štete – kaže direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Aličić za Fenu.

Voda je, kaže, uspjela prodrijeti u pet-šest kuća u Kaknju, ali to su područja koja su plavljena i do sada.  Većih poplava, dodaje, nije bilo ni na ušću Usore u rijeku Bosnu u općini Doboj-Jug.

– Usora jeste u jednom trenutku bila u porastu na svom ušću, jer je bila nadošla Bosna, ali se izlila tek u „špicu“. S obzirom da se, na tom dijelu, radi o poljoprivrednom zemljištu te da su poljoprivredni usjevi ubrani, nije bilo štete- napominje Aličić.

Bioštica se, dodaje, još jučer povukla u svoje korito pa se povukla i voda iz objekata na izletištu „Zeleni vir“ u Olovu te je već počelo i njihovo čišćenje. Rano je, kaža Aličić, još govoriti o štetama koje je prouzročilo izlijevanje rijeke Bosne u Visokom i Kaknju.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju sinoć u 21:30 sati iznosio je 313 centimetara, 13 centimetara više od kote redovne odbrane od poplava, no prema posljednjim mjerenjima vodostaj rijeke Bosne iznosi 264 centimetra te nema opasnosti od poplava.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara.

Podsjetimo, obilne padavine su u posljednja dva dana u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine uzrokovale su izlijevanje rijeka iz korita. Najteža situacija je bila u sarajevskim naseljima Otes, Butmir, Reljevo, općini Trnovo te na području Konjica i Jablanice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare