Magazin

Napravite savršenu poslasticu – ušećerene jabuke. Obožavaju ih svi

Jabuke možda ne izgledaju kao superhrana, ali imaju odlične karakteristike koje mogu poboljšati imunitet tokom jesenjih i zimskih dana. Mnoge hranjive tvari i korisni prirodni spojevi jabuke koncentrisani su u kori, pa je konzumiranje cijelog ploda korisnije od oguljene verzije.

Jabuke su zdravo voće, a tokom hladnih dana često su na našem jelovniku - jedemo ih svježe, pečene, kuhane, dodajemo ih kolačima… Sezonu jabuka treba iskoristiti, a jesen i zima ne mogu proći bez ušećerenih jabuka - slatko voće umotano u sjajni šećer sezonska je poslastica koju obožavaju i djeca i odrasli.

Ušećerene jabuke nekima su omiljeni slatkiš iz djetinjstva, dok drugi možda tek treba da ga otkriju - lijepo izgledaju i nevjerovatno su ukusne. U nastavku pročitajte recept za ovu poslasticu, te je možete praviti s vašom djecom, kako su to nekada vaše majke i bake radile s vama.

Sastojci:

8 jabuka

550 g šećera

180 ml vode

80 g glukoznog sirupa

prehrambena crvena boja

štapići

Priprema:

Jabuke dobro operite, otkinite peteljke i obrišite. Na mjesto gdje su bile peteljke zabodite drvene štapiće. U šerpu sipajte šećer, vodu i glukozni sirup, sve sastojke promiješajte i stavite da se kuvaju. Neka smjesa umjereno vri oko 15 minuta i za to vrijeme nemojte da je miješate. Šećer treba blago da požuti. Dobijenu smjesu zatim sklonite s vatre, dodajte prehrambenu crvenu boju i promješajte, te uronite jabuke jednu po jednu držeći za štapić, a onda prebacite na papir za pečenje i ostavite par minuta da se ohlade. Kada se smjesa prohladi i stegne (a brzo se steže), ponovo je stavite par sekunti na vatru da biste mogli ušećeriti svaku narednu jabuku. Ušećerene jabuke možete uvaljati u mljevene orašaste plodove, keks, pospite ukrasnim čokoladnim mrvicama… ideja je zaista bezbroj.

Napomena:

Za pripremu ove poslastice koristite što sitnije jabuke, možda najbolje zelene - tako ćete dobiti i divan kontrast crvene i zelene boje.

Umjesto sirupa možete koristiti med, ali je svakako preporuka da to bude glukozni sirup.