U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje presude Bobanu Inđiću, kamandiru Interventne čete Vojske Republike Srpske
Vijesti

Naredne sedmice presuda Bobanu Inđiću za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima

U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje presude Bobanu Inđiću, kamandiru Interventne čete Vojske RS (VRS), optuženom za odvođenje 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su poslije ubijeni u Višegradu.

Izricanje presude Inđiću najavljeno je za četvrtak, 19. januar. Njemu je ranije suđeno sa Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade VRS-a, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Poslije izdržavanja kazne mu se nastavilo suditi, javlja BIRN.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra 2022., Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

U Sudu BiH u srijedu, 18. januara, počinje izvođenje dokaza odbrane Ranka Draškića, optuženog za zločine na području Ilijaša.

Draškić je optužen sa Savom Manojlovićem da su u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a, 5. juna 1992. učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila, a oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno je u Podlugove.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Goražda, Rogatice, Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Teslića, Zvornika, Bratunca i Orašja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare