Narod i Pravda: Pokazali smo kako se protiv korupcije bori na institucionalan način

175

Stupanje Erica Larsona na funkciju savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije Vlade KS, iz Naroda i Pravde vide kao jačanje kapaciteta ove važne institucije koja može i treba postati model za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Ured za borbu protiv korupcije Vlade KS osnovan je u vrijeme mandata Vlade Kantona Sarajevo, na čijem je čelu bio predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, a dodatno je ojačan u vrijeme vlade „šestorke“.

„Jačanje kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije važan je korak ka institucionalizaciji borbe protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. Važno je da Sarajevo, kao glavni grad, prednjači u ovakvim procesima, ali očekujemo i vjerujemo da će ovaj model biti primijenjen na svim nivoima vlasti širom Bosne i Hercegovine. Korupcija je rak-rana cijelokupnog bosanskohercegovačkog društva i toj pošasti moramo se suprotstaviti na institucionalan način na svim nivoima“, navodi se u reagiranju Elvedina Okerića, predsjednika Povjereništva Naroda i Pravde i člana Ekspertnog tima Vlade i Skupštine KS za borbu protiv korupcije.

Okerić ističe da je formiranje i rad Ureda za borbu protiv korupcije pokazatelj da je ključna politička volja za započinjanje odlučne borbe protiv korupcije.

„Mi, sigurno, već imamo stručne kadrove i to je dosadašnji predsjednik Ureda za borbu protiv korupcije, Erduan Kafedžić, već dokazao. Vidimo i da su naši prijatelji iz Međunarodne zajednice spremni da pomognu proces borbe protiv korupcije na različite načine, uključujući i kadrovsko jačanje. Pravosudni sistem, koji je pod političkom kontrolom stranaka koje na korupciju gledaju kao na priliku a ne ka na pošast, danas je ‘usko grlo’ kada se radi o borbi protiv korupcije. Tužilaštva moraju procesuirati slučajeve na koje ukazuje Ured za borbu protiv korupcije, ali to izostaje, jer to nije u interesu vladajuće elite. Primjer iz Kantona Sarajevo pokazuje put kojim se dolazi do promjene“, kaže Okerić.