Kultura

Narodno pozorište Sarajevo za stogodišnjicu rada epicentar kulturnih dešavanja

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) slavi veliki jubilej sto godina rada i djelovanja, u povodu kojeg će Kuća na Obali, kroz bogat repertoar, biti epicentar kulturnih dešavanja u oktobru.

U sklopu 61. izdanja Festivala MESS na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo od 1. do 6. oktobra bit će izvedene četiri predstave.

U petak, 1. oktobra na sceni NPS bit će postavljena drama "Čehovljeva prva predstava" u produkciji Dead Centra iz Dublina, u režijskoj postavci Ben Kidda i Bush Moukarzela. Dramska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Snijeg", koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić je u nedjelju, 3. oktobra. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisale su Bojana Vidosavljević i Emina Omerović.

U ponedjeljak, 4. oktobra na programu 61. izdanja Festivala MESS naći će se predstava Narodnog pozorišta Tuzla "Kreketanje" rađena po tekstu Almira Bašovića, u režiji Aleša Kurta. Beogradsko dramsko pozorište sarajevskoj publici predstavit će se sa predstavom "Čitač" autora Fedora Šilija rađena po motivima romana Bernharda Schlinka, u režiji Borisa Liješevića, u srijedu 6. oktobra.

Festival MESS zadržava pravo izmjene programa.

U subotu, 9. oktobra u okviru festivala 27. Sarajevske večeri muzike, na sceni NPS bit će upriličen koncert "Gala opera" posvećen stogodišnjici rada i djelovanja Narodnog pozorišta, u izvedbi solista i hora Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Dario Vučić. Ekskluzivni gosti Gala opere bit će Ivana Lazar, Željko Lučić, Mikheil Sheshaberidze i Ivo Lipanović, koji će nastupiti uz soliste Opere NPS Ivana Šarića, Ademu Pljevljak-Krehić, Amira Saračevića, Denisa Isakovića, Katarinu Kikić, Leonarda Šarića i Marka Kalajanovića.

Predstava "Protekcija" autora Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 21. oktobra na sceni Narodnog pozorišta. Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi će igrati Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Reprizna izvođenja Nušićeve "Protekcije" planirana su za petak i subotu, 22. i 23. oktobra.

Premijera dramske predstave "Protekcija" bit će izvedena u sklopu "Dana europskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz NPS.