Teleskop James Webb NASA Svemir
Nauka

NASA objavila nevjerovatne slike rijetkog prizora iz svemira: Detalji koji su nevidljivi ljudskom oku

Svemirski teleskop James Webb uočio je rijedak i buran prizor udaljen 15.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Svemirska opservatorija snimila je blistavu sliku Wolf-Rayetove zvijezde nazvane WR 124 u sazviježđu Strijelca. Wolf-Rayetove zvijezde su neke od najsjajnijih i najmasivnijih zvijezda u svemiru.

Neke zvijezde nakratko postanu Wolf-Rayet prije nego što eksplodiraju u supernovi, tako da je rijetko da ih astronomi uoče.

(Foto: NASA)

Velike, sjajne zvijezde sagorijevaju svoje gorivo, poput vodonika tokom nekoliko stotina hiljada godina – što je kratko vreme, astronomski govoreći. Zvijezde oslobađaju svoje vanjske slojeve u prstenovima plina i prašine. Zatim eksplodiraju.

Teleskop Webb je ugledao WR 124 tokom nekih od svojih prvih naučnih posmatranja u junu 2022. Nova slika, koju je NASA objavila na South by Southwest konferenciji u Austinu u Teksasu, otkriva detalje bez presedana u infracrvenom svjetlu, koje je nevidljivo za ljude oko.

(Foto: NASA)

Zvijezda, okružena oreolom užarenog gasa i prašine, sija u centru slike.

Wolf-Rayetova zvijezda koju je primijetio Webb je 30 puta veća od mase našeg Sunca. Do sada je WR 124 izbacio materijal u vrijednosti od oko 10 sunca, stvarajući hladan, užaren plin i kosmičku prašinu koji se vidi na slici.

Na Zemlji se prašina smatra smetnjom koju treba očistiti. Ali kosmička prašina širom svemira kovitla se zajedno sa gasom da bi formirala zvijezde, planete i same građevne blokove života.

(Foto: NASA)

Astronomi pokušavaju razumjeti zašto u svemiru ima više prašine nego što njihove teorije mogu objasniti, a alati kao što je teleskop James Webb mogli bi baciti novo svjetlo na ovaj astronomski sastojak.

Opservatorija može i vidjeti i vidjeti kroz prašinu koristeći svoje mogućnosti opservacije u infracrvenim talasnim dužinama svjetlosti, uključujući sjaj zvijezde WR 124, detalje o plinu koji je okružuje i grudastu strukturu izbačenog zvjezdanog materijala u oreolu.

Proučavanje zvijezda kao što je WR 124 s Webom pomaže astronomima da shvate šta se dogodilo u ranim danima svemira, kada su umiruće zvijezde eksplodirale i oslobađale teške elemente koji su završili na Zemlji i u našim tijelima.

“Na kraju života zvijezde, one odbacuju svoje vanjske slojeve u ostatak svemira”, rekla je dr. Amber Straughn, astrofizičarka u NASA-inom Goddard svemirskom centru i zamjenica projektnog znanstvenika za naučne komunikacije Webb teleskopa, na konferenciji .

“Mislim da je ovo jedan od najljepših koncepata u cijeloj astronomiji. Ovo je koncept zvjezdane prašine Carla Sagana, činjenica da su željezo u vašoj krvi i kalcijum u vašim kostima bukvalno iskovani unutar zvijezde koja je eksplodirala prije milijardi godina. I to je ono što vidimo na ovoj novoj slici. Ta prašina se širi u kosmos i na kraju će stvoriti planete. I ovako smo, u stvari, došli ovdje.”

(Foto: NASA)
(Foto: NASA)
(Foto: NASA)
(Foto: NASA)
(Foto: NASA)
(Foto: NASA)


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare