NASA objavila video slijetanja na Mars.  

50

NASA je objavila prvi video u visokoj rezoluciji slijetanja rovera Perseverancea na Mars nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir.

Perseverance, najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugi svijet, ušao je u četvrtak u atmosferu Marsa i potom sigurno sletio u krater Jezero nakon gotovo sedam mjeseci putovanja, čime je započela potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenoj planeti.

Voditelji misije u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon (JPL) blizu Los Angelesa zapljeskali su i povikali od sreće kad su radiosignali potvrdili slijetanje u 21:58 po srednjoeuropskom vremenu.

Spuštanje Perseverancea na lokaciju u jednom komadu bilo je daleko od sigurnog.

Višedijelna svemirska letjelica koja ulazi u atmosferu Marsa brzinom od 12.000 milja na sat, morala je savršeno izvesti kompleksnu seriju manevara i usporiti pri spuštanju kako bi izbjegla površinske opasnosti i lagano postavila rover na svojih šest točkova.

Proces spuštanja i slijetanja inženjeri NASA-e su u šali nazvali “sedam minuta straha”, a riječ je o najsloženijem i najizazovnijem podvigu robotiziranih svemirskih letova.