Tehnologija

NASA se udružuje s Boeingom. Spremaju impresivan projekt

Američka svemirska agencija NASA i avio div Boeing objavili su da se udružuju u razvoju komercijalnog aviona sljedeće generacije s nižim emisijama ugljika.

NASA će uložiti 425 miliona dolara tokom sedam godina u ovaj projekt. Boeing i njegovi partneri uloćit će oko 725 milijuna dolara.

“Cilj je proizvesti komercijalne avione budućnosti koji će biti efikasniji u potrošnji goriva te koji će imati brojne prednosti za okoliš, industriju komercijalne avijacije i putnike širom svijeta.

Ako budemo uspješni, mogli bismo vidjeti ove tehnologije u avionima koje će ljudi koristiti u sljedećoj deceniji”, ekao je šef svemirske agencije Bill Nelson.

Tehnologije upotrijebljene i testirane kroz program nadahnut će buduće projekte. Mogle bi dovesti do otkrića u aerodinamici i napretka u ekonomičnosti potrošnje goriva, objavio je Boeing.

Prema NASA-i, inženjeri će pokušati razviti avion s 30 posto manjom potrošnjom goriva i emisija u usporedbi s najekonomičnijim zrakoplovima danas.

Svemirska agencija planira dovršiti testiranje programa do kraja 2020-ih kako bi se tehnologije i dizajn mogli primijeniti na sljedeću generaciju aviona.

Boeing i NASA planiraju testirati inovativno avionsko krilo koje stvara manji otpor i uzrokuje manje trošenja goriva, prenosi HRT.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare