Nauka

NASA snimila neobičnu formaciju na Marsu. Krenula lavina teorija o izvanzemaljcima

NASA-in rover Curiosity snimio je neobičnu sliku kamenite formacije na Marsu koja izgleda kao prolaz te koja je vrlo brzo rezultirala hrpama teza o tamošnjem postojanju izvanzemaljaca.

Premda NASA (Američka agencija svemirska istraživanja i razvoj) još nije komentirala što je to tačno snimila roverovom kamerom, čudna formacija vjerovatno je posljedica prirodne frakture uzrokovane potresom.

Snimci koje je snimio InSight potvrđuju da se Crveni planet i danas trese, uz nedavni marsotres rekordne snage, prenosi Tportal.hr.

Naučnici se uprkos tome nastavljaju pitati šta tačno uzrokuje tamošnje potrese.

Što se formacije u obliku vrata koju je snimio rover Curiosity tiče, ona se nalazi na mjestu pod imenom Greenheugh Pediment koje je i samo nastalo kao rezultat potresa, piše “Independent”.

PROČITAJTE  Usisavaju plin i prašinu zvijezda oko sebe: Poslušajte kako zvuči jeka crnih rupa

Formacija stijena otkrivena je dok je rover išao uz Mount Sharp, planinu koja se uzdiže 5.5 kilometara iznad kratera Gale, mjesta gdje je Curiosity sletio 2012.

Dok se Curiosity probijao kroz teren, inženjeri su otkrili da je put prekriven sa vjetrom naoštrenim pješčenjakom koji je mogao uzrokovati štetu na roverovim kotačima.

Ovo inače nije prva neobična formacija kamenja koju smo otkrili u sunčevom sistemu. Prošle je godine kineski rover Yutu 2 na Mjesecu otkrio neobičnu simetričnu kockastu formaciju s ravnim “krovom”.

Znanstvenici su se u to vrijeme šalili da se možda radi o vanzemaljskoj kolibi. Dok se Rover približio da bi istražio neobičnu formaciju, fotografije su pokazale da je riječ o kvrgavoj stijeni koja sjedi na rubu kratera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare