Politika

Naša stranka: Fra Ljudevit Lasta je još jedan dokaz da su SDA i HDZ jednako štetni za Mostar

Komisija za preimenovanje ulica Grada Mostara na čelu sa dr. Zlatkom Guzinom, promijenila je ime ulice Rafaela Bobana u Mostaru u ulicu Fra Ljudevita Laste.

S obzirom na to da se Lasta u 1993. u toku sukoba Armije RBiH i HVO-a isticao u ratnom huškanju te da je i poslije rata u javnosti izvikivao ustaški pozdrav za dom spremni, kako se navodi u saopćenju, ovim povodom oglasio se Irdin Bajrović iz Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru:

„Još jednom želimo potvrditi ispravnost svog stava da ne podržimo SDA-ovog kandidata za gradonačelnika Mostara Zlatka Guzina. Bio je predsjednik Komisije za preimenovanje ulica i njegova dozvola bila je ključna da danas jedan od prijedloga bude taj da naziv ulice u Mostaru ponese ime po ratnom huškaču i čovjeku koji je javno izvikivao ustaški pozdrav za dom spremni. Radi se o fra Ljudevitu Lasti. Protiv toga ćemo, naravno, glasati. SDA i HDZ su za Mostar jednako štetni, njima podjele odgovaraju i zajednički ih stvaraju. Niko ko se deklariše kao građanska opcija ne smije pristajati da bude produžena ruka bilo koga od njih. Ostat ćemo dosljedni do kraja našem kategoričnom stavu: Biti s njima znači biti protiv Mostara i Bosne i Hercegovine, biti protiv duha zajedništva koji nas je vijekovima krasio i koji će opet zavladati. Građanski i tačka!", navodi se u reagiranju Bajrovića.