Vijesti

Naša stranka: O mentalnom zdravlju u pandemiji malo se govori. Zato je važna inicijativa usvojena u Skupštini KS

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS usvojena je inicijativa Vildane Bešlije kojom se obavezuje Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva da formiraju koordinaciono tijelo sastavljeno od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja koje bi ponudilo preporuke i neophodne mjere u očuvanju mentalnog zdravlja za Kanton Sarajevo.

„Informacija Kriznog štaba o poduzetim mjerama za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa nije se nikako dotakla problema mentalnog zdravlja, što upućuje na to da sistem i nadležni koji su sačinjavali ovu informaciju nisu nimalo posvetili pažnju tom problemu.

Mnoga istraživanja pokazuju da je mentalno zdravlje posebno važno u periodu pandemije. Postoje svjedeočenja oboljelih koji ističu u periodu oporavka pojavu anksioznosti. Moramo biti svjesni da je lockdown ostavio traga na sve generacije od najmlađih do najstarijih građana te da potpuno drugačiji način življenja zahtijeva adekvatne preporuke i kroz izradu Programa za očuvaje mentalnog zdravlja u Kantonu Sarajevo sa smjernicama za ublažavanje negativnih uticaja tjeskobe i stresa“, rekla je Bešlija povodom usvajanja inicijative, saopćeno je iz Naše stranke.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare