Politika

Naša stranka: “Pozivamo poslanike SDA da djeluju u skladu sa državnim, a ne uskostranačkim interesima”

Naša stranka osuđuje jučerašnje pokušaje HDZ-a da na sve načine, uključujući obaranjem kvoruma, zaustavi raspravu o Rezoluciji kojom se, između ostalog, od Predsjedništva BiH traži da iskoristi svoje ustavne nadležnosti i raspusti državni Dom naroda, a koju je u Predstavničkom domu predložilo deset poslanika iz pet stranaka.

“Rezolucija eksplicitno podsjeća da je zahtjev upućen „uzimajući u obzir kontrolni paket koji SNSD i HDZ imaju u Domu naroda koji je rezultat podrške koalicionog partnera SDA u izboru članova Doma naroda“, činjenica koja je izvor blokada na državnom nivou već pune tri godine.

Ako se ne poduzmu koraci u pravcu otklanjanja tih blokada, državni parlament će nastaviti atrofirati. Podsjećamo da Ustav BiH i Poslovnik Predsjedništva propisuju da dva člana Predsjedništva mogu raspustiti Dom naroda, te se strateške greške napravljene na početku mandata ove vlasti trebaju konačno ispraviti korištenjem ovih institucionalnih ovlasti.

S tim u vezi, Naša stranka pozdravlja činjenicu da je pola poslanika SDA prepoznalo te greške i jučer glasalo za uvrštavanje ove tačke na dnevni red, dok onu polovicu koji nisu tako postupili poziva da do iduće sjednice odluče da djeluju u skladu sa državnim, a ne uskostranačkim interesima.

Tek kada nijedna stranka – a pogotovo HDZ i SNSD – ne bude imala moć da blokira svaki zakon, odluku i inicijativu na Domu naroda otvorit će se mogućnosti za ispunjavanje uslova neophodnih za dobivanje EU kandidatskog statusa, ali i za obustavu destruktivnog djelovanja na drugim nivoima. Većina poslanika je to jučer shvatila, vrijeme  je da to shvati i drugi dio SDA, uključujući i njene kadrove u Vijeću ministara BiH koji skupa s ministrima SNSD-a, HDZ-a i DF-a jučer nisu prisustvovali sjednici Parlamenta”, saopćeno je iz Naše stranke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare