Vijesti

Naša stranka: Sarajevo ne smije postati Krajina. Skupština mora reagirati zbog migranata

Prema podacima IOM-a, na području Kantona Sarajevo u prihvatnim i imigracionim centrima boravi oko 2.300 migranata. U periodu januar – juni 2020. godine migranti su učestovali u 75 događaja s obilježjem krivičnog djela.

Redžo Lemezan, potpredsjednik kantonalnog odbora Naše stranke u Sarajevu, smatra da je krajnje vrijeme da se Vlada i Skupština Kantona Sarajevo uhvate ukoštac s ovim problemom.

„Stanje još nije alarmantno kao u Krajini, ali Kanton Sarajevo ne smije dočekati takvu situaciju da bi reagovao. Naši zastupnici u Skupštini KS tražit će sutra tematsku sjednicu posvećenu ovom problemu. Svjesni smo da najveća odgovornost za stanje u kojem se nalazi BiH povodom migrantske krize leži na Ministarstvu sigurnosti BiH i Vijeću ministara. Međutim, Kanton Sarajevo mora uzeti aktivnu ulogu u upravljanju krizom. Ne smije biti izgovora da to nije kantonalna nadležnost pogotovo kad znamo da nadležni ne rade svoj posao kako treba.

Na tematsku sjednicu moraju biti pozvani predstavnici lokalnih zajednica, upravnici prihvatnih centara u KS, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ureda za strance, nevladinih udruga koje se bave problemima migranata te IOM-a. Moramo naći zajedničko rješenje da vidimo kako Kanton može najučinkovitije pomoći u prevenciji i suzbijanju problema nastalih migrantskom krizom.

Naša stranka će predlagati i podržati ona rješenja koja podrazumijevaju poštivanje ljudskih prava migranata, koja su istovremeno učinkovita u smislu suzbijanja strahova građana i zaštite njihove imovine.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare