Politika

Naša stranka: Sebija Izetbegović mora hitno podnijeti ostavku

Klub zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ocijenio je da je otkaz 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) čin profesionalne odgovornosti i građanske hrabrosti.

“To je čin buđenja društvene svijesti da KCUS s trenutnom upravom više nije institucija na koju možemo računati kad je u pitanju zaštita građana, pogotovo od pandemije, ali također treba ispitati koliko je u stanju brinuti o zdravlju uopšte.
Za takvo stanje najodgovornijom smatramo direktoricu Sebiju Izetbegović. Podsjetimo, prije više od mjesec dana 17 anesteziologa napisalo je pismo u kojem tvrde da su respiratori čiji je dobavljač bila firma Srebrena malina neispravni. Sebija Izetbegović je dezavuisala javnost tvrdeći da je to pismo stvar interne komunikacije na KCUS-u u cilju skretanja pažnje na probleme s kojim se susreću te njihovog rješavanja. Javnost je tako umirena s vjerom da će se ti problemi i riješiti”, navodi se u saopćenju federalnih zastupnika Naše stranke.

Ističu da je prošlo mjesec dana i imamo slučaj da anesteziolozi masovno napuste KCUS.

“To znači da ništa od problema koje su uočili nije riješeno. Direktorica Izetbegović mora hitno podnijeti ostavku ili biti smijenjena. U suprotnom, s obzirom na nezadovoljstvo radnika, ostat će jedina uposlenica te ustanove a zasad je sigurno da ta ustanova služi zadovoljenju jedino njenih ambicija”, poručuju.

Kažu da je novonastala situacija je također dokaz da je bilo nužno održati tematsku sjednicu koju su u više navrata zahtijevali od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

“Nikad u dvije godine svog mandata nismo imali priliku da razmatramo izvještaje o radu KCUS-a što nam je u nadležnosti. Nadamo se da će predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović povodom otkaza 13 anesteziologa konačno sazvati traženu i neophodnu sjednicu. Također smatramo odgovornom i Vladu FBiH u čijoj je nadležnosti KCUS. Pitamo zato premijera Novalića i ministra zdravstva Mandića: Šta još treba da se desi pa da tu instituciju stave u službu građana”, piše u saopćenju.Povezani postovi: