Politika

Naša stranka: Zabrana negiranja genocida je civilizacijsko pitanje

Naša stranka pozdravlja Odluku Visokog predstavnika da nametne zabranu negiranja genocida kroz izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovaj zakon nije samo civilizacijska obaveza, već u zemlji poput Bosne i Hercegovine predstavlja neophodan segment za pomirenje i ozdravljenje društva u cjelini, ali i za dugoročnu stabilnost i naše zemlje i regiona, saopćeno je iz Naše stranke. 

Naša stranka posebno pozdravlja širok opseg ovog zakona, kojim je sada zabranjeno negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su kao takvi označeni pravosnažnim presudama Nirnberškog tribunala, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog krivičnog suda ili bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini, kada takvo djelo može dovesti ne samo do nasilja, već i do mržnje protiv neke grupe ili njenih članova. 

PROČITAJTE  Bećirović: Ministar Bevanda snosi krivičnu odgovornost

Šta više, zabrana nazivanja ulica, škola, trgova, parkova i drugih javnih površina po osobama osuđenim za genocid, ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti je u potpunosti u skladu sa brojnim inicijativama i proklamovanim principima Naše stranke, te će dodatno pomoći procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju. 

Iz Naše stranke navode da je žalosno da je četvrt vijeka nakon Daytonskog sporazuma i nakon desetina pravosnažnih presuda bilo neophodno nametanje ovakvog zakona, umjesto da je isti usvojen jednoglasno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Napominju da to istovremeno potvrđuje neophodnost dalje prisutnosti OHR-a u našoj zemlji, kao ključnog faktora stabilnosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare