Nauka

NASA: Veliki asteroid juri prema Zemlji, susret sa našom planetom očekuje se 24. januara

Veliki asteroid veličine koja se može usporediti s Washingtonskim spomenikom kreće se u smjeru Zemlje, javio je NASA tim za praćenje asteroida. Iako je malo vjerovatno da će pogoditi našu planetu, udar s asteroidom ove veličine mogao bi biti daleko gori od većine nuklearnih bombi, prenosi Jerusalem Post.

Poznat kao 2017 XC62, procjenjuje se da će ovaj asteroid biti veličine između 84 metra i 190 metara i trebao bi proletjeti pored Zemlje 24. januara brzinom od oko 4,31 kilometar u sekundi. Međutim, malo je vjerovatno da će stvarno udariti, jer je predviđeno da leti preko 7 miliona kilometara od Zemljine površine. Poređenja radi, udaljenost između Zemlje i Mjeseca je oko 384.000 kilometara.

PROČITAJTE  Papa Franjo pozvao glavne svjetske čelnike da "slušaju Zemlju i siromašne"

Ovo je sreća, jer je najveća procijenjena veličina asteroida ogromnih 190 metara u prečniku.

Posljednji put je veliki asteroid udario u planetu 2013. godine u Rusiji, kada je 17-metarski asteroid eksplodirao u atmosferi.

Ali posljednji udar ovako velikog asteroida bio je 1908. godine iznad rijeke Podkamennaya Tunguska u Rusiji, u onome što je sada postalo poznato kao Tunguska događaj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare