Nastavak rata ili nešto drugo? Inspekcija upala u AstraZenecu, sumnja se da ju je poslala Evropska komisija

646

Belgijske vlasti poslale su inspekciju u lokalnu fabriku AstraZenece, koja je jedna od nekoliko u EU.

Inspekcija je izašla na teren navodno na zahtjev Evropske komisije kako bi utvrdila postoje li stvarno problemi u proizvodnji vakcina, što je kompanija spominjala kao razlog kašnjenja u dostavi dogovorene količine. Ipak, Evropska komisija o tome ne želi da govori, pa se još ne zna da li su oni tražili inspekciju i povodom čega.

Belgijske vlasti poručile su da će od sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Njemačke i drugih država “analizirati nalaze”.

Inspekcija se dovodi u vezu s jučerašnjim sastankom u Briselu.

Naime, šef AstraZenece je tek sinoć odlučio da dođe na sastanak, a prije toga se tokom dana pojavila vijest da kompanija neće nikoga slati na sastanak s predstavnicima Evropske unije.

Osim što su rekli da će “nastojati da održavaju kontakte kako bi osigurali dostavu vakcina na vrijeme”, u sjedištu Evropske komisije nisu dali nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu htjeli da iznose detalje o razgovorima sa šefom AstraZeneke.

Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju da sarađuje kako bi se pronašlo rješenje. Komisija sada čeka da AstraZeneca pošalje detaljan plan i predloži kako bi riješila problem.

Još nemamo konačan odgovor kompanije na pitanje o mogućoj objavi ugovora. EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s AstraZenecom kako bi i javnost vidjela ko govori istinu.