Nastavlja li se Premijer liga: Ako se može igrati u Hrvatskoj i Srbiji, može i u BiH!

110

Premijer liga Bosne i Hercegovine vjerovatno (ne)će biti nastavljena, a cijela situacija gotovo nikome, ko ima imalo razuma, ne odgovara, jer povlači mnoga pitanja, kada se prvenstvo nastavi.

Počev od pet mjeseci bez fudbala, pa da finansijske dubioze u kojoj se nalaze svi klubovi i koji vjerovatno neće preživjeti ukoliko se sezona ne nastavi.

Čak i ako se nastavi, bez pomoći Saveza, rijetko ko će moći završiti sezonu bez posljedica.

Uz sve to, pojedine izjave čelnika saveza, kao izjava potpredsjednika Komiteta za takmičenje NS/FS BiH Milorada Laleta, koji je uličnim rječnikom pokušao objasniti, zbog čega nije optimista, a ne argumentima, sugerišu kako se ljubitelji fudbala u našoj zemlji, možda uzalud nadaju nastavku.

Lale je, tom prilikom rekao, kako on ne vjeruje da se naši klubovi mogu pridržavati zadatih mjera, te da sumnja kako će klubovi uvoditi na stadione prijatelje, rodbinu, sponzore, jer smo jednostavno takvi, bez da je ostavio mogućnost, da priča o nečemu za šta nema konkretne i čvrste dokaze.

„Nisam siguran da postoji dovoljna ozbiljnost klubova i rukovodstava klubova da se to može ispoštovati”, kazao je Lale i nastavio:

„Tu je nekoliko rizika. Prvi je ko će to da kaže ‘ajde bavite se sportom’. Drugi rizik je Fudbalski savez BIH. Treći rizik je klub organizator koji organizuje utakmicu. Sve je to povezano. Savez mora da ispoštuje sve odluke UEFA-e i FIFA-e o zaštiti zdravlja igrača, a onda klubovi po nalogu FSBiH moraju da ispoštuju sve. To su strašne stvari, od pregleda dan ranije, karantina, pa pregled poslije utakmice… A znate nas… kako je onaj jedan rekao”, istakao je Lale, bez da je dopustio klubovima da uopšte pokušaju organizovati utakmicu.

Uz to, kao da ne postoji prevelika želja u manjem entitetu da se sezona nastavi, ukoliko izuzmemo bijeljinski Radnik, čiji trener Slavko Petrović danima govori o apsurdnosti situacije, napominjući kako je veća šansa zaraze u prodavnicama, nego na terenu.

Istovremeno, zemlje u regionu, iako imaju i po 6 i 7 puta više zaraženih, nego Bosna i Hercegovina, već su dopustile ekipama da počnu sa treninzima i uveliko se razmatra, uz restrikcije, nastavak sezone.

Slično je u Italiji, koja je jedno vrijeme imala najveći broj zaraženih u Evropi, a Nijemci već znaju da im se sezona nastavlja 15. maja.

Prekinuta su tek dva ili tri prvenstva i to francusko, belgijsko i nizozemsko, gdje su vjerovatno i požurili sa odlukama, a Bosna i Hercegovina ima svoje probleme ili interese pojedinaca.

Sve glasnije se govori o tome da Borac koči nastavak sezone, s obzirom na to da ga četvrto mjesto vodi u Evropu. U prilog tome donekle ide i izjava Vice Zeljkovića, prvog čovjeka Banjalučana, a uskoro i prvog čovjeka N/FSBiH, koji kaže da će se igrati i prvenstvo i Kup, ili se neće igrati nikako.

Ukoliko se prvenstvo sada završi, Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Borac idu u Evropu na osnovu plasmana na tabeli, jer se u tom slučaju neće igrati ni Kup, s obzirom na to da su u polufinalu, uz Želju i Zrinjski, još Široki i GOŠK, što ne odgovara Banjalučanima.

U tom slučaju, Savez se uvijek može sakriti iza odluke da nije situaciju držao u svojim rukama, što je zaista i istina, jer ne može donijeti odluke, ukoliko se ne konsultuje sa kriznim štabovima, ali može uraditi nekoliko stvari da spasi bh. fudbal.

Imaju nekoliko opcija. Jedna je da proglase prvaka i po trenutnoj tabeli, proglase i klubove, koji ispadaju u niži rang, odnosno proglase klubove koji ulaze u Premijer ligu BiH, što su u ovom slučaju FK Olimpik i FK Krupa.

Druga opcija je da ponište cijelu sezonu i da nemamo prvaka, ali da ipak na osnovu plasmana naši klubovi uzmu učešće u evropskim takmičenjima.

U tom slučaju niko ne bi ispadao, a vjerovatno bi ušla dva kluba iz nižih liga, pa bi onda naša „elita” brojala 12 klubova, što bi bio povratak na staro?!

Treća opcija, koja je i najvjerovatnija, glasi: N/FSBiH će sačekati rezultate licenciranja i tako sebi olakšati posao i neće morati proširivati ligu, jer već sada postoje klubovi koji vjerovatno neće dobiti licencu za Premijer ligu, što ih automatski šalje u niži rang.

Treća opcija je, da se novac, koji bi dobila samo četiri kluba, koja po plasmanu imaju izborenu Evropu, podijeli ravnomjerno na sve klubove u ligi, kao što je to recimo uradila Nizozemska, koja je poništila sezonu.

Konačna odluka će biti donesena 25. maja, a u prilog nastavku sezone ide činjenica da je RS ipak dopustio klubovima treninge od 18. maja, što je jedan od preduslova da se prvenstvo ipak nastavi.