Politika

Nastavlja se drama u Parlamentu FBiH: Nova pauza za ‘dogovor’ oko toga fali li papir

I nakon kraće pauze nastavljena je drama u Parlamentu FBiH na kojoj bi se trebao izabrati predsjednik FBiH.

Naime, odmah na početku je SDA-ova Jasmina Bišćević-Tokić upozorila da zastupnici nisu dobili kompletan materijal koji se tiče glavne tačke – izbora predsjednika FBiH – te je zatražila prekid sjednice.

Predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić zatražila je pauzu kako bi dobila informaciju od sekretara Parlamenta.

On je nakon pauze kazao da je su neki dopisi poslati kolegiju i radnim tijelima.

Međutim, Bišćević-Tokić je odgovorila.

“U Poslovniku piše da s pozivom za sjednicu poslanicima šaljete i radnim tijelima. Nama niste dostavili materijal niti izjašnjenje kandidata kao što kaže Ustav sa potpisama tri kandidata da nije postignut dogovor. Nemojte nas obmanjivati. Molim vas prekinite ovo”, navela je ona.

Marinković-Lepić je insistirala na tome da su uslovi za sjednicu ipak ispunjeni te da ona ima pravo u hitnim slučajevima odrediti dnevni red.

“Slažem se s tim, vi ste upravo nama pročitali zapisnike jer su usvojeni. Vi ste mogli predložiti tačku da se bira predsjednik, ali vi ste nama već ranije dostavili poziv s jasnim dnevnim redom u kojem je ta tačka. Ali nema materijala”, odgovorila joj je Bišćević-Tokić.

S njom se složila i Begajeta Čaušević (SDA).

“U članu 99 je rečeno da s pozivom za sjednicu se dostavljaju poslanicima i materijali i dnevni red i zapisnik. Ali mi materijala nemamo. Slažem se da se u hitnim slučajevima može sazvati hitna sjednica, ali navodim da je dnevni red predložen ranije i da smo dobili poziv. Ali nisu materijali koji su trebali biti dostavljeni ranije”, rekla je ona.

SDA-ov Nezir Pivić upozorio je da se ida ka tome da se rukovodstvo FBiH izabere mimo Poslovnika.

“Molim vas da odgodite sjednicu i zakažete novu. Trebali ste poslati materijal. Ono što smo mi dobili odnosi se samo na dva kandidata. Ne vidim šta je sporno da se odgodi. Inače ćemo dovesti u pitanje i izbor i sve ono što će rukovodstvo kasnije raditi”, naveo je Pivić.

Marinković-Lepić je istakla da ona idalje smatra da su uslovi ispunjeni, ali da će ipak dati pauzu od pola sata ‘da se dogovore’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare