Politika

Nastavlja se prepucavanje Novalićevog kabineta i Nikšića: ‘On stvara atmosferu beznađa’

“Razumijemo da pojedinci iz političkih stranaka kojima građani na izborima nisu dali povjerenje da mogu formirati vlast na federalnom nivou imaju potrebu da kritikuju Vladu Federacije i premijera. No, nemaju pravo da salvom neistina zatrpavaju javnost, pri tome vrijeđajući kompletnu Vladu FBiH da je nečasna, da je njihov rad diletantski i kriminaliziran, kao što je danas uradio zastupnik u državnom Parlamentu, Nermin Nikšić, pri tome potpuno zaboravljajući da Vladu FBiH uz SDA čine i SBB i HDZ i NiP i da su sve odluke Vlade o nabavci vakcina bile jednoglasne i transparentne”, ističe se u saopćenju za javnost Ureda premijera FBiH.

Kako navode, svjesni velike odgovornosti kad je u pitanju zdravlje građana, Vlada Federacije BiH i njene institucije rade sve što je u njihovoj moći, ali “podsjećamo da vakcinaciju za građane nije uspjelo obezbjediti ni Vijeće ministara BiH, kao i da probleme sa vakcinacijom još uvijek imaju i evropske zemlje”.

“I to je činjenica koja, nažalost, pokazuje kakva je situacija na svjetskom tržištu, o čemu se posljednjih dana raspravljalo i na sastancima G7 u Londonu odakle su poslate jasne poruke da su vakcine postale sredstvo politike. Upravo zbog takvog stanja na svjetskom tržištu, uz sva obećanja, čak i garancije koje smo dobijali u proteklom periodu i od proizvođača i od posrednika širom svijeta, nismo uspjeli još uvijek da nabavimo dovoljnu količinu vakcina, iako Vlada FBiH ima obezbjeđena sredstva i spremna je platiti prvi ugovor koji se ispoštuje.

Očito je da je zastupnik Nikšić “dobro“ upoznat s nabavkom vakcina i ugovorom koji je ispregovarala Vlada KS, ali kako to da onda nije upućen da u cijenu koju je naveo, 9,95 dolara, nisu uopće uračunate cijene transporta (koliko letova će to zahtjevati na relaciji Moskva-Sarajevo i koji je krajnji rok isporuke), zatim cijene carina, poreza, špeditera i skladištenja pod posebnim uslovima, što značajno povećava iznos naveden u ugovoru prema kome Vlada KS plaća samo dva miliona KM, a Vlada FBiH sve ostalo. Također, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su insistirali na preciziranju rokova isporuke prve i druge doze vakcine kako bi građani na vrijeme bili i revakcinisani, a ne da budu eksperiment”, saopćeno je iz premijerovog ureda. 

Pitaju da li zastupnik Nikšić, ipak, nije dovoljno informisan i zbunjuje javnost i stvara atmosferu nepovjerenja? Ili on odlično sve to zna i svjesno obmanjuje javnost i stvara atmosferu beznađa u BiH, odnosno Federaciji?

“Stvaranje atmosfere straha, uznemiravanje javnosti i urušavanje povjerenja građana u njihove institucije i Vladu FBiH, a čemu svjedočimo već duže, sigurno neće ubrzati postupak nabavke vakcina, osim što će pojedincima, možda, obezbjediti poneki politički poen. Pojedincima koji sebi za pravo daju i da optužuju i da presuđuju, uz nepoštivanje i neuvažavanje i izvršne i pravosudne vlasti u BiH. Današnji istup zastupnika Nikšića samo je još jedan pokušaj fabriciranja afera u koje pokušava uvući i premijera i Vladu FBiH”, navodi se u saopćenju za javnost Ureda premijera FBiH. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare