Kriminal

Nastavljeno suđenje u slučaju ‘Respiratori’: Ispitivanje vještakinje ekonomske struke

Izvođenjem dokaza Tužilaštva BiH i direktim ispitivanjem vještakinje ekonomske struke Stamene Jovičić, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu “Novalić i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Vještakinja je analizirala račun firme “Srebrena malina” u skladu s naredbom tužioca te je nalaz i mišljenje dostavila 4. decembra 2020. godine. Tom naredbom, tužilac je tražio iznos troškova pravnog lica za nabavku respiratora i iznos dadžbina, zatim utvrđivanje ostalih troškova, utvrđivanje ostatka sredstava na računu pravnog lica nakon isplate svih troškova te ocjenu kredibilnosti firme u odnosu na poslovanje u posljednje tri godine.

Vještakinja je istakla da je prema ugovoru Federalna uprava civilne zaštite 3. aprila 2020. godine isplatila “Srebrenoj malini” 10.530.000 KM u dvije uplate, 5.580.000 KM i 4.950.000 KM.

Analizirajući stanje na računima, troškove respiratora, špedicije, poreza na ležarinu, te ostalih troškova, vještakinja je tvrdila da je iznos za respiratore iznosio 9.790.292 KM.

Istakla je da je uplatom pokriven minus te da je između ostalog podignuta gotovina za blagajnički maksimum u iznosu od 111.000 KM za koje nije mogla utvrditi gdje su ta sredstva dospjela budući da blagajnički nalog nije potpisan. 

Govoreći o sredstvima koja su ostala na računu firme nakon isplata svih troškova i dadžbina, vještakinja je kazala da je na računu trebalo ostati 739.707 KM, ali da je ostalo 356.551 KM.

Analizirajući opću likvidnost i zaduženost, vještakinja je kazala da “Srebrena malina” nije bila likvidna, da je minus pokrivala kreditnim zaduženjima te da nije imala vlastiti kapital, već da se finansirala tuđim kapitalom, odnosno kreditima.

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović pitala je vještakinju da li je u posljednje tri godine iskazan rast i napredak u poslovanju “Srebrene maline”, kao i da li je iz godine u godinu rastao prihod firme te poslovna aktivnost. Vještakinja je potvrdila da jeste.

Tvrdeći da su kapital i imovina različito, Avdibegović je pitala da li ima podatak da firma u posjedu ima hladnjaču u vrijednosti od 500.000 KM. Vještakinja je kazala da nema taj podatak, nakon čega je odbrana istakla da će nalaz dostaviti. 

Advokatica je ispitujući vještakinju utvrdila da nije analizirala, između ostalog, prosjek prodaje u industrijskoj grani.

Također je zahtijevala od vještakinje da joj navede na koji pravni propis se referirala kada je kazala da firma nije kredibilna da uveze respiratore, budući da takav propis ne postoji. Vještakinja je kazala da je to učinila na osnovu dokumenata koje je dobila od Tužilaštva, kao i na osnovu činjenice da su uvijek bili zaduženi.

Advokatica je pitala da li je “Srebrena malina” isplatila sve obaveze dobavljaču, poreze i dadžbine, vještakinja je kazala da su ostali duži manji iznos za špediciju, ali da tu isplatu nisu mogli izvršiti, jer im je račun bio blokiran.

Advokatica je također pitala da li vještakinja ima podatak da je Ministarstvo unutrašnjih poslova  od “Srebrene maline” oduzelo 87.000 KM, od 111.000 KM koji su podignuti na osnovu blagajničkog maksimuma. Vještakinja je kazala da nema taj podatak.

Suđenje je toku.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. “Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare