Svijet

NATO ima novu strategiju protiv Rusije, koštat će 270 milijardi dolara

Članice NATO-a pozvale su Rusiju da prihvati diplomatski put i povuče svoje snage ih s ukrajinskih granica te upozorile da bi agresija na Ukrajinu imala za nju teške posljedice.

Ministri odbrane 30 savezničkih država usvojili su prvog dana dvodnevnog sastanka u Bruxellesu pisanu izjavu o stanju u Ukrajini i oko nje.

“Duboko smo zabrinuti zbog ničim izazvanog snažnog jačanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i oko nje, kao i u Bjelorusiji. Pozivamo Rusiju, najsnažnijim mogućim riječima, da odmah preokrene proces jačanja svojih snaga i da ih povuče iz Ukrajine, u skladu sa svojim međunarodnim obvezama”, kaže se u izjavi.

NATO ističe da ostaje vjeran svojem dvotračnom pristupu: s jedne strane jačanje odvraćanja i odbrane, a s druge otvorenost za dijalog.

Dodaje se kako ruski potezi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za euro-atlantsku sigurnost.

Pojačavaju snage na istoku Evrope

NATO je potom predstavio svoj plan. Vojno će ojačati zemlje članice koje su blizu Rusije.

“Slijedom toga i kako bi osigurali obranu svih saveznika, raspoređujemo dodatne kopnene snage u istočni dio Saveza, kao i dodatna pomorska i zračna sredstva, kao što su najavili saveznici. Povećali smo pripravnost naših snaga. Naše mjere jesu i i ostaju preventivne, razmjerne i ne vode k eskalaciji. Spremni smo dodatno dodatno ojačati naš obrambene i odvraćajućuće sposobnost kako bismo mogli odgovoriti na sve nepredviđene situacije”, stoji u izjavi NATO-a.

Generalni sekretar dodao je kako će dodatnih 270 milijardi dolara biti potrošeno na odbranu.

Saveznici naglašavaju neupitnu privrženost članku 5 osnivačkog dokumenta, koji predviđa kolektivnu odbranu, što znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

U izjavi su podržali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama i pravo svake zemlje da sama bira svoj put i sigurnosne aranžmane.

“Kao što je i ranije rečeno, svaka nova agresija Rusije prema Ukrajini imat će teške posljedice i visoku cijenu”, kažu saveznici i dodaju da su istodobno spremni nastaviti s diplomatskim naporima i dijalogom.

NATO je Rusiji iznio važne prijedloge za jačanje sigurnosti svih zemalja u euroatlantskom području i još uvijek čeka odgovor na njih, kaže se u izjavi u kojoj se Moskva poziva na nastavak dijaloga u okviru Vijeća NATO-Rusija.

Stoltenberg: ‘Novo normalno’

Šef NATO-a Jens Stoltenberg upotrijebio je frazu “novo normalno”. Dopisnik BBC-a pitao ga je o čemu se tu radi.

Stoltenberg kaže da je novo normalno činjenica da Rusija testira principe na kojima se temelji evropska sigurnost te dodaje da su Rusi upotrijebili silu kako bi pokušali zastrašiti druge zemlje i tako ostvariti svoje zahtjeve.

“Rusija je pokazala volju da upotrijebi silu da pokuša prisiliti druge zemlje i pokušati promijeniti neke temeljne principe koji su važni za našu zajedničku sigurnost”, kaže on.

Dodaje da je to razlog zašto je važno razmotriti dugoročne prilagodbe NATO-ovog stava na istoku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare