Region

NATO potvrdio: U Zvečanu povrijeđeno 30 vojnika KFOR-a, na neke pucano iz vatrenog oružja

Iz Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopćeno je da je 30 vojnika povrijeđeno jučer tokom nemira u Zvečanu, prenosi Anadolija.

Broj povrijeđenih mirovnjaka tokom jučerašnjeg ničim izazvanog nasilja u općini Zvečan je 30. Od toga je 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede.

NATO se oglasio

To uključuje prijelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava.

Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život.

“Misija KFOR-a koju vodi NATO povećala je svoje prisustvo u četiri općine na sjeveru Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost.

Trupe KFOR-a su kasnije napadnute od sve agresivnije mase.

KFOR uvijek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE). U ovom slučaju, odgovorio je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat Ujedinjenih naroda izvršavao na nepristrasan način“, naveli su iz KFOR-a.

Dodaje se da komandant misije KFOR-a general-major Angelo Michele Ristuccia lično prati razvoj situacije.

Preuzeti odgovornost

On izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povrijeđeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

“Da se ​​izbjegnu sukobi između strana i da se smanji rizik od eskalacije, mirovne snage KFOR-a spriječile su prijetnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca.

Obje strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa“, rekao je Ristuccia.

Istaknuto je da će KFOR nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da osigura bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. godine.