Svijet

NATO stvara zalihe, pripremaju se za drugi val korone

NATO se priprema za mogući drugi val pandemije koronavirusa i prikupit će zalihe medicinske opreme i materijala za slučaj da se to dogodi, rekao je u utorak generalni sekretar Jens Stoltenberg

„Pripremamo se za eventualni drugi val”, rekao je na konferenciji za novinare putem video veze uoči sastanka ministara odbrane Saveza.

Operativni plan bit će predstavljen u srijedu. Plan predviđa stvaranje zaliha opreme za osobnu zaštitu i drugih materijala kako bi ih se u slučaju potrebe moglo brzo distribuirati, objasnio je.

Bit će uspostavljen i poseban fond od nekoliko miliona eura za kupnju medicinske opreme i plaćanje prijevoza liječnika i pacijenata u slučaju potrebe, dodao je.

Te mjere „omogućit će nam da brže reagiramo na mogući drugi val pandemije, kako bi potrebna oprema mogla stići na pravo mjesto i u pravo vrijeme”, istaknuo je.

Oružane snage trideset zemalja NATO-a angažirane su u pomaganju zdravstvenim ustanovama u borbi protiv širenja koronavirusa i liječenju oboljelih u poljskim bolnicama kojima su pojačani bolnički kapaciteti.

NATO je koordinirao više od 350 vojnih letova kojima je slana oprema i kojima su prevoženi oboljeli na liječenje u druge države članice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare