BHDoktor

Naučnici otkrili na kojoj se temperaturi inaktiviraju koronavirusi. Možete to upotrijebiti u kući

Porastom temperature i vlage, poznato je od ranije, ubrzava se inaktivacija virusa, pa tako i SARS-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19. Iako temperatura i vrijeme potrebni za inaktivaciju virusa ovise o čimbenicima poput površine na kojoj se on nalazi i količini prisutnog virusa, naučnici su uspjeli izračunati te vrijednosti

Kako bi procijenili koja bi temperatura mogla ubiti SARS-CoV-2, jedna grupa istraživača proučila je učinak temperature na druge koronaviruse. Jedan od tih virusa bio je SARS-CoV, koji uzrokuje SARS i usko je povezan sa SARS-CoV-2.

Istraživači su procijenili da će većina koronavirusa biti gotovo u potpunosti ubijena nakon izlaganja temperaturama od 65 stepeni ili višim duže od tri minute. Također su ustanovili da je potrebno duže izlaganje temperaturama nižim od 65 stepeni da bi se iskorijenio virus.

Do sličnih zaključaka došle su još neke studije, pa je tako ona objavljena u časopisu The Lancet Microbe ispitivala kako temperatura utječe na velike količine SARS-CoV-2 u laboratorijskim uvjetima. Otkriveno je da temperatura od 70 stepeni ubija virus nakon pet minuta.

U istraživanju objavljenom u Applied Physics Letters koristilo se matematičko modeliranje. Procijenjeno je da će na temperaturi od 70 stepeni virus biti ubijen nakon dvije i po minute. Dakle, velika je mogućnost da temperatura od oko 70 stepeni C učinkovito i brzo ubija SARS-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19. Ipak, treba imati na umu da to ovisi i o površini na kojoj se nalazi virus te o količini virusa koji je na toj površini prisutan.

Prilikom pranja rublja, na perilici odaberite temperaturu od barem 70 stepeni. Međutim, i kombinacija niže temperature od toga s deterdžentom može pomoći u uklanjanju virusa. Za dodatnu sigurnost koristite deterdžent na bazi izbjeljivača, a sušite li rublje u sušilici, učinite to odmah nakon pranja, koristeći najvišu moguću temperaturu. Iz sušilice ga vadite tek kad je potpunosti suho. Preporučuje se da pri stavljanju odjeće u perilicu, ako postoji mogućnost da je kontaminirana, koristite rukavice.

Osim pranjem rublja na barem 70 stepeni, piše Heathline, nema puno načina na koje koristeći temperaturu možete sigurno i učinkovito eliminirati novi koronavirus u svom domu. Upozoravaju i da neke metode povezane s temperaturom zapravo mogu biti štetne, poput izlaganja sebe visokim temperaturama pod vrućim tušem ili vrućom kupkom, u sauni ili koristeći vrući zrak sušila za kosu. Niti pretjerano izlaganje suncu neće vam pomoći u eliminaciji virusa, ali UV zrake mogu nanijeti štetu vašoj koži, kao i što vruća voda kojom pokušavate ubiti viruse na površinama u domaćinstvu može nanijeti štetu samim površinama.

Za uklanjanje SARS-CoV-2 iz svog doma, redovno dezinficirajte površine koje se često dodiruju i ne zaboravite redovno prati ruke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare