Magazin

Naučnici otkrili preludu stvar: Pizza vas može učiniti produktivnijima na poslu!

Poznati psiholog Dan Ariely, koji upravo dovršava svoju novu knjigu o ljudskoj motivaciji, proveo je eksperiment u Intelovoj tvornici poluvodiča u Izraelu (gdje se produktivnost jednostavno može izmjeriti količinom proizvedenih čipova) kako bi bolje razumio ljudsku motivaciju.

U eksperimentu su sudjelovale 4 grupe ispitanika. Prva grupa na početku je sedmice dobila poruku s obećanjem da će, ako svaki dan ispune svoje dnevne kvote, na kraju sedmice dobiti pizzu. Drugoj grupi ispitanika za ispunjenje dnevnih kvota obećan je novčani bonus (otprilike 20£), trećoj skupini obećana je pismena pohvala šefa, dok četvrta grupa (kontrolna grupa) nije primila nikakvu poruku.

Na  kraju prvog dana najsnažniji motivator bila je upravo pizza – produktivnost grupe kojoj je obećana pizza povećala se za 6,7% u odnosu na kontrolnu skupinu. Grupa koja je trebala primiti pohvale našla se na drugom mjestu s povećanjem produktivnosti od 6,6%, dok je grupa kojoj je obećan novčani bonus povećala svoju produktivnost za 4,9%. Međutim, ova je grupa na kraju sedmice bila čak 13,2% manje produktivna od kontrolne grupe.

PROČITAJTE  Upoznajte "Enigmu": Ovaj crni dijamant od 555.55 karata je došao iz svemira

Na kraju eksperimenta zaključeno je kako je grupa kojoj je obećana pismena pohvala šefa bila najproduktivnija, odmah iza grupe kojoj je obećana pizza. Međutim, nisu potvrđeni razlozi zbog kojih je pohvala šefa bila toliko jak motivator. U svakom slučaju, potvrđeno je kako novac nije jedina stvar koja motivira zaposlenike. Ukusna hrana i osjećaj da vas šef cijeni također djeluju!Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare