Svijet

Naučnici traže odgovor: Kraj koronavirusa ili nešto još gore?

SARS-CoV-2 će sada polako i postojano da mutira i na kraju će biti van dometa trenutnih vakcina, ali tek kroz mnogo godina. Neki naučnici smatraju da je ovo najvjerovatniji ishod, piše B92.

No, pitanje na koje niko nema siguran odgovor je: Da li je delta zaista kraj koronavirusa ili se nešto još gore nazire u budućnosti?

Antigenski pomak

-Predviđam da je evolucija koju ćemo više vidjeti ono što zovemo antigenski pomak, gdje virus postepeno evoluira da bi pobjegao imunološkom sistemu.

Za grip i druge koronaviruse koje prilično dobro poznajemo, potrebno je oko deset godina da virus akumulira dovoljno promjena da ga antitijela u krvi više ne prepoznaju – rekao je Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku UCL.

Alternativa se smatra iznenadnom pojavom potpuno novog soja koronavirusa, sa novim i suštinski drugačijim mogućnostima prenosa i virulencijom.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu u Cambridgeu, ove sojeve naziva “super-sojevima” i kaže da je 80 odsto siguran da će se pojaviti još jedan, ali se ne zna kada.

Ova nova delta plus varijanta, dodaje Gupta, relativno je slaba u poređenju sa stvarima o kojima govori.

U pojedinim dijelovima svijeta značajan dio populacije još je nevakcinisan

-Postoje dvije mutacije iz delta sojeva, mislim da nisu toliko zabrinjavajuće i da nije mnogo uzela maha u drugim zemljama. Ali neminovno je da će se u naredne dvije godine pojaviti još jedna značajna varijanta koja će konkurisati delti i možda je nadmašiti – napominje Gupta.

On kaže da rekombinacija ne izgleda tako uobičajena, ali ostaje jedan od izvora nove supervarijante, posebno u dijelovima svijeta gdje je značajan dio populacije još nevakcinisan i virusni sojevi mogu slobodno da cirkulišu.

-Sada, kada je delta u velikoj mjeri ključni virus, postalo je manje vjerovatno, ali postoje veliki dijelovi planete koje ne uzorkujemo i ne znamo šta se dešava. Tako da je to vrlo realna mogućnost – rekao je Gupta .

Veći problem

Posljednjih sedmica, također je postojala zabrinutost da bi upotreba novih antivirusnih tableta mogla da doprinese ovom aktivnio promovisanju razvoja virusa.

Molnupiravir djeluje tako što ometa sposobnost virusa da se replicira, preplavljujući njegov genom mutacijama sve dok više ne može da se reprodukuje.

Neki virolozi su tvrdili da bi preživljavanje bilo kog od ovih virusnih mutanata i njegovo širenje teoretski moglo da podstakne rast novih sojeva.

Gupta, s druge strane, ističe da postoji veći problem, koji bi mogao da dovede do stvaranja supervarijante – konstantno visoka stopa zaraze u zemljama poput Velike Britanije, zbog sposobnosti delta sojeva da se prenose među vakcinisane osobe.

-Što je više dnevnih infekcija, veća je šansa da postoji pacijent X koji će se zaraziti, a njegove T-ćelije nisu dovoljno jake da izliječe infekciju jer su imunosupresivne.

Tako da na kraju takav pacijent ima infekciju nekoliko puta. Dakle, postoje neka antitijela, jer se razvio djelimičan odgovor na vakcinu i virus nauči da ih izbjegava i onda počinje da se širi – napominje Gupta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare