Nauka

Naučnik koji je napravio AstraZenecu: Ako je neka zemlja neće, uzet će je druge

Adrian Hill, jedan od naučnika s Oxforda koji su radili na razvoju vakcine kompanije AstraZeneca, branio je danas sigurnost njihovog proizvoda i rekao kako ga previše ne brine to što su neke zemlje ograničile upotrebu te vakcine zbog zabrinutosti oko stvaranja krvnih ugrušaka.

Hill, direktor Instituta Jenner sa univerziteta Oxford, kazao je kako stručnjaci diljem svijeta rade na utvrđivanju potencijalnog mehanizma koji stoji iza stvaranja ugrušaka.

Složio se s regulatornim agencijama u Britaniji i Evropi te sa stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije u tome da omjer rizika i prednosti ide u korist vakcine.

“Ako neke zemlje odluče koristiti samo jednu određenu vakcinu protiv covida, bit će više drugih vakcina za druge zemlje. Ne vidim da je to neki ogroman problem”, rekao je Hill za Reuters.

Kako to da tih nuspojava nije bilo tokom kliničkih ispitivanja?

Više od desetak europskih zemalja obustavilo je upotrebu vakcine kompanije AstraZeneca protiv koronavirusa, nazvanog Vaxzevria, zbog izvještaja o malom broju slučajeva nastanka krvnih ugrušaka. Mnoge zemlje su nastavile koristiti tu vakcinu, ali su uvele određena ograničenja.

Hill je kazao kako se takve iznimno rijetke nuspojave ne bi pojavile ni u većim ispitivanjima koja uključuju desetke hiljada učesnika.

“Tokom kliničkih ispitivanja na 10.000 ili 20.000 ljudi ne možete otkriti nešto što se može dogoditi jednome od 300.000 ispitanika ili može uzrokovati smrtni ishod u otprilike jednom od milion slučajeva“, kazao je Hill.

“Radi se o vrlo, vrlo rijetkim nuspojavama, koje je teško zabilježiti kod bilo kojeg ispitivanja. Dobra stvar je što ih sada možemo evidentirati na terenu zahvaljujući dobroj infrastrukturi povezivanja podataka u Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama”, dodao je.

AstraZeneca koristi virus prehlade

AstraZenecina vakcina koristi virus prehlade (adenovirus) koji se ne može replicirati kako bi u stanice ubacilo protein S i stvorilo imunološki odgovor.

“Može proći puno vremena dok ne shvatimo mehanizam iza moguće veze između vakcine i rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka. Mislim da ćemo to moći učiniti relativno brzo i nadam se da ćemo uspjeti izraditi proces imunizacije koji učinkovito rješava taj problem. No prije toga moramo još neke stvari naučiti”, kazao je Hill.



Povezani postovi: