Zatočeni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni sapćio je u srijedu da je prebačen u strožiji režim samice tokom narednih šest mjeseci
Svijet

Navaljni prebačen u strožiji režim zatvora: I serijske ubice imaju pravo na posjetu. Ali ja nemam

Zatočeni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni sapćio je u srijedu da je prebačen u strožiji režim samice tokom narednih šest mjeseci, gdje će mu biti uskraćene posjete.

Navaljni (46), najznačjniji od preostalih opozicionara u Rusiji, stekao je sljedbenike brojnim istragama koje su navodno pokazale da se vladajuća klasa raskošno obogatila na račun države.

“Nisam imao nijednu posjetu osam mjeseci. Jučer mi je rečeno da ću biti prebačen u ćeliju na maksimalni mogući rok od šest meseci”. Objavio je to Navaljni na Twitter nalogu koji održavaju njegovi saradnici.

“Tamo nisu dozvoljene nikakve posjete. To znači više od godinu dana bez posjeta. Čak i manijaci i serijske ubice koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na posjetu. Ali ja nemam”, naveo je.

Navaljni se nalazi u kažneničkoj koloniji IK-6 maksimalne sigurnosti u Melehovu, oko 250 kilometara istočno od Moskve. Njegove pristalice kažu da mu se zdravlje drastično pogoršalo nakon desetak perioda u samici.

Skoro 500 medicinara prošlog je mjeseca potpisalo otvoreno pismo predsjedniku Vladimiru Putinu tražeći da mu se omogući ljekarska njega.

Navaljni je uhapšen prije dvije godine kada se vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje je bio liječen od trovanja nervnim otrovom. Optužen je kao i neke zapadne zemlje za podrivanje države Rusija.

Dokumentarni film “Navaljni” o njegovom trovanju i oporavku nominiran je za najbolji dokumentarni film za ovogodišnji Oscar, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare