Navaljni: Putin me pokušao ubiti

88

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni rekao je njemačkom časopisu da iza njegovog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin i naglasio da se nije bojao.

Navalni je u augustu prebačen iz Rusije u Berlin nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu. Podvrgnut je liječenju u bolnici Charité zbog onoga što je Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom prije nego što je pušten u septembru.

“Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga što se dogodilo”, izjavio je Navalni Der Spiegelu, prema isječku intervjua koji će biti objavljen kasnije u četvrtak.

Zapad je tražio objašnjenje od Kremlja, koji je negirao bilo kakvu umiješanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.

“Ne osjećate nikakvu bol, no znate da umirete”, opisao je Navaljni trenutak kad je osjetio da nervni otrov počinje djelovati.

Najavio je da će se vratiti u Rusiju, dodavši: “Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. Ne bojim se!”

Politički aktivist koji je pomogao da se Navaljni preveze u Njemačku rekao je 24. septembra da će ruskom opozicijskom čelniku biti potrebno barem mjesec dana da povrati snagu, dodavši da je jasno da se planira vratiti u Rusiju i nastaviti političku aktivnost.