Svijet

Navaljnog će pratiti 32 kamere: Ruski zatvor pojačava nadzor

Ruski zatvorski kamp u kojem se nalazi opozicionar Aleksej Navaljni naručio je 32 nove kamere za nadzor, kao i drugu opremu koja služi za pojačanje sigurnosti zatvorske ustanove.

Jedan od najvećih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina trenutno se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, u trajanju od dvije godine i osam mjeseci. Navaljni je u februaru osuđen zbog kršenja uslovne kazne zatvora. Po dogovoru sa sudijom, trebalo je da se redovno javlja i izvještava o svom statusu. Međutim, Navaljni je otrovan Novičokom i bio je u komi nekoliko mjeseci, što ga je sprečilo da se redovno javlja sudiji. Po slijetanju na moskovski aerodrom Šeremetjevo, uhapšen je i odmah procesuiran.

On se sada nalazi u popravnoj ustanovi, 200 kilometara udaljenoj od Moskve, a njegov pravni tim više puta je isticao da Navaljni nema uslove za normalan život, kao i da je podvrgnut mučenju.

Navaljni je optužio čuvare da ga bude na sat vremena i uskraćuju liječenje koje mu je neophodno. On je u tekstu na blogu naveo da su “kamere svuda”, a da mu advokati pomažu da održi vezu sa vanjskim svijetom.

Prema podacima javnih nabavki, zatvorska ustanova u kojoj se nalazi Navaljni jučer je poručila 32 kamere, mrežne kartice, diskove, kablove i drugu opremu, u vrijednosti od pet hiljada eura.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare