Navika koja “ubija” učinak dezinfekcionih sredstava. Pazite ako ovo radite čim operete ruke!

97

Sprejevi i gelovi za dezinfekciju ruku postali su proizvodi koje koristimo više puta na dnevnoj bazi, a njihov glavni sastojak odgovoran za ubijanje virusa i bakterija je alkohol od najmanje 72%.

Upravo zato ne čudi što se svima ruke poprilično isušuju što za posljedicu može imati bolno ispucale ruke, a kod nekih čak i rane. Ono za čime posežemo kako bi tu suhoću umanjili je naravno krema za ruke.

Iako je jako bitno da njegujemo i hranimo kožu cijelog tijela pa tako i ruku, mnogi su se zapitali utječu li masnoća i vlažnost kreme na djelotvornost dezinfekcionog sredstva.

Stručnjaci iz američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti odgovorili su na ovo pitanje. Hemičarka Ginger King je dala svoje stručno mišljenje o ovom problemu istaknuvši da većina ljudi ne koristi ni približno dovoljnu količinu gela ili spreja za dezinfekciju ruku, što u samom startu smanjuje potpunu efikasnost.

“Jako je važno ruke temeljno oprati sapunom i vodom te ih obrisati čistim peškirom, a tek onda nanijeti dovoljnu količinu dezinfekcionog sredstva,” istakla je King.

Ako ste u situaciji da ne možete da operete ruke, King savjetuje da udvostručite količinu dezinfekcionog sredstva od uobičajene te vrlo temeljno protrljate ruke kako bi sredstvo uspjelo da ubije sve bakterije i viruse koji se na njima nalaze.

Što se tiče kreme za ruke i njenog utjecaja na sredstvo za dezinfekciju, hemičarka Nikita Wilson istakla je da je izuzetno važno pričekati da se dezinfekciono sredstvo u potpunosti osuši na rukama i tek onda nanositi kremu.

“Alkohol ubija bakterije i viruse, ali ako postoji drugi medij za koji se mogu uhvatiti, kao što je naprimjer krema za ruke, bakterije bi mogle da prežive,” dodala je Wilson.

Stoga obavezno nastavite temeljno da perete ruke, nanosite dovoljnu količinu dezinfekcionog gela ili spreja, pričekajte da se u potpunosti osuši i tek onda bezbrižno nanesite hranljivu kremu za ruke.