Svijet

Ne doživi čovjek stotu. Danas sahrana princa Philipa, objavljeni detalji ceremonije

Princ Philip, koji je preminuo 9. aprila u 99. godini, danas će biti sahranjen u Windsoru. Britanski mediji objavili su detalje današnje ceremonije.

Sahrana će biti održana u Windsoru, a prisustvovat će samo 30 gostiju. Ceremonija će biti prenošena putem televizije. Kako piše Daily Mail, ceremonija će trajati 50 minuta.

Ceremonijalna kraljevska sahrana održat će se u kapeli Svetog Đorđa s početkom u 15 sati po lokalnom vremenu.

Kovčeg će danas biti premješten iz privatne kapele u Državni ulaz dvorca u Windsoru. Land roverom će biti prevezen do kapele. Na vječni poinčak ispratit će ga muzika orkestra Gernadirske garde, te osoblje Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Gorštaka, Kraljevskog puka Škotske i Kraljevskih zrakoplovnih snaga. Iz pušaka će sve vrijeme biti ispaljivani počasni plutoni i oglašavat će se zvono iz zvonika kule.

PROČITAJTE  Sarajevo: Jovan Divjak ispraćen na posljednji počinak

U kapelu će moći ući samo članovi kraljevske porodice i vojvodin privatni sekretar.Tačno u 15 sati, kada počne ceremonija, širom Velike Britanije bit će odražan minut šutnje.

Na ulicama Londona će stajati hljade vojnika kao i hiljade policijaca.

Počasni polutoni bit će ispaljeni širom Velike Britanije i to tačno 41 metak s razmakom na svaki minut. Isto će činiti i brodovi Kraljevske mornarice.Povezani postovi: