Magazin

Ne kaže se uzalud star kao kornjača. Jonathan je napunio 190 godina i lokalni je heroj

Kornjača po imenu Jonathan navršila je 190 godina i uz titulu najstarije žive kopnene životinje, upisan je u Guinessovu knjigu rekorda kao najstarija kornjača na svijetu.

Procjenjuje se da je Jonatan rođen 1832. godine, što znači da je napunio ili da ove godine puni 190 godina, objavljeno je u Guinessovoj knjizi rekorda. To znači da je Jonathan rođen prije nego što je kraljica Victoria stupila na britanski prijesto 1837. godine, prenosi Antena M.

Ova sejšelska džinovska kornjača (Aldabrachelys gigantea hololissa) već je bila Ginisova rekorderka kao najstarija živa kopnena životinja, ali sada je zvanično najstarija kornjača ili bar najstarija kornjača čija je dob zabilježena. Jonathan je pobijedio prethodnog rekordera Tui Malilu, koja je živjela najmanje 188 godina prije nego što je uginula 1965.

PROČITAJTE  Najbolja koju ćete probati: Trik za sočniju i kremastiju krompir-salatu

Jonathan živi na Svetoj Heleni, ostrvu u južnom Atlantskom okeanu.

“On je lokalna ikona, simbol upornosti u suočavanju sa promjenama”, rekao je veterinar Joe Holins.

Jonathan je slijep i ne osjeća miris, ali i dalje pase u dvorištu rezidencije guvernera Svete Helene, gdje živi sa džinovskim kornjačama Davidom, Emom i Fredom.

Naučnici još ne razumijju sve procese koji omogućavaju kornjačama poput Jonathana da žive tako dugo.

Džinovske kornjače brzo ubijaju oštećene ćelije u procesu koji se zove apoptoza, što im omogućava da se zaštite od oštećenja ćelija do kojih dolazi kako starimo.

Jonathanova dugovječnost je možda bez premca na kopnu, ali u vodi postoje životinje koje duže žive. Na primjer, grenlandske ajkule (Somniosus microcephalus) kako je procijenjeno, imaju životni vijek od najmanje 272 godine, a hidre, grupa malih beskičmenjaka sličnih meduzama, neprestano regenerišu svoje ćelije i izgleda da uopće ne stare.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare