Vijesti

Ne nazire se rasplet. Nezavisni odbor Parlamenta FBiH o imenovanju direktora FUP-a

Početkom naredne sedmice, u utorak, bit će održana sjednica Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

To je prvi korak ka mogućem raspletu priče u vezi sa imenovanjem direktora Federalne uprave policije. Ova pozicija, prema trenutnoj raspodjeli treba pripasti kandidatu koji ne dolazi iz reda bošnjačkog naroda.

Godinama bez dogovora

Upravo zbog toga, godinama dogovor ne mogu postići SDA i HDZ BiH, prenosi BHRT.

Može li zakon biti ispoštovan? Može li prije isteka mandata Federalne vlade i Opštih izbora, biti imenovan direktor FUP-a?

U ponovljenom konkursu za izbor direktora Federalne uprave policije prijavili su se isti kandidati kao u prvom krugu.

Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a i Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH. Sjednica Nezavisnog odbora na kojoj će se rezimirati konkurs, izvršiti bodovanje i rang lista bit će održana u narednim danima.

“Nezavisni odbor je dužan provjeriti da li su prostigle prijave uredne, blagovrmene, da li su dostavljeni traženi dokazi i nakon toga ide intervju sa prijavljenim kandidatima, nakon toga ide bodovanje i prijedlog liste kandidata prema Vladi FBiH”, kaže Mirko Milićević, predsjednik Neovisnog odbora Parlamenta FBiH.

Najprije će lista doći na sto ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare. On će listu kandidata proslijediti ka Vladi FBiH koja treba i donijeti konačnu odluku ko je direktor.

I tu se priča ranijih godina završavala. Sve zbog odnosa na relaciji SDA – HDZ BiH i nepostizanja dogovora. Pretenzije HDZ-a su da na tu poziciju dođe Hrvat.

Sve je ranije bilo uslovljeno informiranjem Federalne vlade. Ministar MUP-a kaže ne treba stvari prejudicirati.

Zavisno od situacije

“Ne mora uopšte značiti da treba nekome da pripadne iz reda hrvatskog naroda, dakle može pripasti iz reda ostalih, srpskog naroda, dakle zakon je tu vrlo jasan da ne može biti ministar i direktor iz istog naroda, tako da to nije nikakav ekskluzivitet ni hrvatskog ni bošnjačkog nego u zavisnosti od same situacije”, kaže Čampara.

Kako je do kraja mandata Federalne vlade i Nezavisnog odbora ostalo nekoliko mjeseci, ovo je aktuelnom sazivu Vlade posljednja prilika za imenovanje.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH smatra da to treba završiti nakon izbora. I potpredsjednik Federacije tvrdi da je ovaj proces davno kompromitovan, jer je nezakonito na mjesto direktora FUP-a imenovan v.d.Ensad Korman,aktuelni kandidat, Bošnjak, što je, kaže, suprotno zakonu.

“Tako da je to pratilo izjave čelnika SDA i drugih članova stranke koji su rekli da to neće dati da Hrvat radi zbog upravljanja i rukovođenja specijalnom policijom to se jasno stavilo dozanja da je to politički napravljena prepereka suprotno zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH”, kaže Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Ensad Korman je kazao da zbog konkursne procedure koja je u toku ne želi davati komentar.

S druge strane, Svevlad Hoffman, je uvjeren ukoliko se bude postupalo u skladu sa zakonom da će ta pozicija pripasti upravo njemu.

“Imajući također u vidu činjenicu da uz moju prijavu postoji koliko sam informiran prijava Ensada Kormana koji dolazi iz reda Bošnjaka sasvim je jasno da bi novi ravnatelj FUP-a trebao biti Hoffman”, rekao je on.

Federalna uprava policije godinama nema direktora jer zbog opće političke krize na federalnom nivou, koja traje od 2018. godine, između SDA i HDZ-a, do danas nije formiran ni novi saziv Federalne vlade. Zbog toga taj posao danas obavlja Ensad Korman.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare