Svijet

Ne odustaje od Ukrajine: Putinovi ciljevi su u raskoraku sa kapacitetom njegove vojske

Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje želi zauzeti veći dio Ukrajine, smatraju američke obavještajne agencije.

Međutim, moskovske trupe toliko su oslabljene borbom da američki zvaničnici procjenjuju da su sposobne samo za spora teritorijalna osvajanja.

Preusmjeriil napore

To znači da bi rat mogao trajati dugo vremena, kaže direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines.

Moskva je u martu preusmjerila napore na zauzimanje ukrajinskog područja Donbasa nakon što nije uspjela zauzeti Kijev i druge gradove.

Putin i dalje ima iste ciljeve kao i one koje je držao na početku sukoba, rekla je Haines, a to je zauzeti veći dio Ukrajine. No, kaže ona, malo je vjerovatno da će Rusija uskoro postići taj cilj.

“Uočavamo nepovezanost između Putinovih kratkoročnih vojnih ciljeva u ovom području i kapaciteta njegove vojske, svojevrsnu neusklađenost između njegovih ambicija i onoga što vojska može postići”, rekla je na ona.

Budući da nije uspjela postići svoj početni cilj zauzimanja glavnog ukrajinskog grada Kijeva, Rusija se usredotočila na zauzimanje teritorije u istočnoj regiji Donbas – velikom industrijskom području za koje Putin lažno tvrdi da je Ukrajina u njemu izvršila genocid nad ljudima koji govore ruski.

Sumorna slika

Ruske snage su tamo ostvarile napredak, nedavno su preuzele kontrolu nad gradom Severodonjeckom, ali napredak je bio spor i ukrajinske snage su pružile snažan otpor.

U svojim prvim javnim komentarima od maja o procjeni američkih obavještajnih službi o ratu, Haines je sugerirala da će ruska invazija trajati “dugo vremensko razdoblje” i da “slika ostaje prilično sumorna”, prenosi BBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare