Vijesti

Nebojša Vukanović objavio dokumente: Pa se pitajte otkud moćnicima stanovi u Moskvi

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović objavio je danas na svom blogu informacije o saradnji RS i Rusije, koje je spektakularno najavio. Vukanović tvrdi da je pored 880.000 KM za redovan rad Predstavništva RS u Rusiji, na njihov račun prebačeno još 1.760.000 maraka za navodno promovisanje potencijala RS u Rusiji. Vukanovićevu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ilegalno i nezakonito prebacivanje novaca iz budžeta Republike Srpske u Rusiju za fiktivne potrebe rada Predstavništva Republike Srpske jedan je od primjera pljačke građana i izvlačenja narodnog novca iz budžeta u privatne džepove moćnika.

Već iz prve rečenice Dopisa, koji je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović uputio Vladi Republike Srpske 13.01.2020. godine, u kome se navodi da se od Vlade traži novac u skladu sa „dogovorom sa višim rukovodstvom Republike Srpske“, jasno je da se krši ustavni poredak i pokazuje kako postoji neko iznad Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske koji odlučuje o prebacivanju i trošenju novaca iz budžeta.

Zahtjev o prebacivanju novca od 13. 1.
Zahtjev od 13.1.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović uputio je 13.1.2020. godine Dopis Vladi u kome traži da mu se odobri dodatnih 375.000 eura plus 20% za plaćanje PDV-a, za navodnu promociju industrijskih potencijala Republike Srpske u Rusiji.

PROČITAJTE  Pao mali avion u Rusiji, poginulo sedam padobranaca

Zanimljivo da Perović traži ogroman novac za učešće na izložbi koja je već održana, što jasno piše u Dopisu, te traži da se finansira nešto što je već plaćeno i održano, što govori koliko je zahtjev (ne)utemeljen.

Zaključan o odobrenim sredstvima

Višković je brzo izašao u susret zahtjevu Duška Perovića, pa je Vlada 06.03.2020. godine donijela Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo finansija Srpske da obezbijedi 880.000 maraka za „promociju privrednih potencijala Republike Srpske na ruskom tržištu“, a za realizaciju Zaključak zadužuje se Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Odluka o relokaciji novca

Već 19.3.2020. donijeto je Rješenje kojim se odobrava relokacija sredstava Budžetske rezerve u iznosu od 880.000 maraka i novci su prebačni u Moskvu na račune Predstavništva Republike Srpske.

Zanimljivo da je 6 mjeseci ranije, 19.09.2019. godine, Vlada Republike Srpske donijela Zaključak da se upoznala sa „usmenom informacijom o zahtjevu za dodatno finansiranje u vezi sa promocijom ekonomskih i turističkih potencijala Republike Srpske“ i zadužila Ministarstvo finansija Republike Srpske da obezbijedi 880.000 maraka za promociju, i to 570.000 maraka Ministarstvu privrede i preduzetništva a 310.000 Ministarstvu trgovine i turizma. I ovi novci su prebačeni u Rusiju.

PROČITAJTE  Napeto zbog samita Bidena i Putina: Amerika iznad Pacifika digla svoje najbolje vojne avione
Zaključak o osiguranju 880.000 KM

Dakle za pola godine, pored 880.000 maraka redovnog finansiranje rada Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, prebačeno je dodatnih 1.760.000 maraka za navodno promovisanje potencijala Republike Srpske u Rusiji i učešće na sajmu. Jasno je da se radi o izvlačenja novca, da se pojedine prenapuhane stavke fiktivno plaćaju dva puta a da je novac završio u džepovima moćnika.

Prema mojim saznanjima u martu ove godine iz Vlade na račune Predstavništva Republike Srpske u Moskvi prebačeno je još 2,4 miliona maraka, po 1,2 miliona preko računa Ministarstva trgovine i turizma te Ministarstva privrede i preduzetništva, ali Odluke nisu objavljene u Službenom glasniku, iako je to obaveza. Radi se o jasnim zloupotrebama i organizovanoj pljački budžeta, naroda i narodnog novca.

I onda se pitamo otkud našim moćnicima, tajkunima i političarima, nekretnine i stanovi u Moskvi?”Povezani postovi: