Vijesti

Nebulozne izjave Milorada Dodika: Na Pinku govorio o pripajanju RS Srbiji i komentirao Dua Lipu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova niti će Rusija i Kina prihvatiti reviziju Rezolucije 1244 u Vijeću sigurnosti.

Dodik je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio više puta da neće prihvatiti nezavisnost Kosova, kao i da dvije velike sile kao što su Rusija i Kina neće prihvatiti nikakvo odvajanje jer se zalažu za poštovanje međunarodnog prava.

Dodik je istakao da je je Vučić postavio jedan novi pristup o Kosovu da se ne može oteti dio teritorije od jedne suverene zemlje, te da položaj Srbije na međunarodnom planu nikada nije bio jači.

"Uvjeren sam da Srbija treba da institira na svom suverenitetu", rekao je Dodik za televiziju Pink.

Govorio je i o pripajanju bh. entiteta Republika Srpska Srbiji. Dodik je naveo kako to nije jednostavno, ali je ponovio da "ako neko dođe u poziciju da Kosovo proglasi nezavisno, zašto se onda na RS ne bi primjenjivala ista pravila".

O albanskoj pjevačici Dua Lipi koja je na Twitteru objavila mapu "velike Albanije", Dodik je rekao kako se iz svijeta zabave pokušavaju da dodvoriti političarima.

O odnosima Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da su dobri, kao i sa Rusijom, te je dodao da ovaj bh. entitet želi da ima takve odnose sa drugima državama u okruženjima, ali i unutar u Bosen i Hercegovine.

U kontekstu pojedinih navoda u medijima da su u nedavne antivladine u proteste u Srbiji umiješani Rusi, Dodik je kazao da su to "lažne vijesti koje se plasiraju".