izvadila joj bebu iz utrobe policijsko auto policajci arkansas
Svijet

Nedužan razgovor na društvenim mrežama pretvorio se u horor: Našla je trudnicu, ubila je i izvadila joj bebu iz utrobe

Tražim malu ljuljačku za bebu i trudničku odjeću, ovu poruku je krajem oktobra 2022. u u privatnoj Facebook grupi za roditelje objavila Kelly, buduća majka iz Siloam Springsa iz američke savezne države Arkansas. Vrlo brzo nakon toga javila joj se članica grupe Lucy Barrow, koja je tek istog tog mjeseca otvorila profil na Facebooku tvrdeći kako su joj stari blokirali.

“Možda imam majice te veličine. U Bella Visti sam, ali mogle bismo se naći negdje u petak”, napisala je Lucy. Na profilnoj fotografiji nije bila ona, nego pas s igračkom za žvakanje. Rijetko ko bi to u vremenima društvenih mreža smatrao čudnim.

Ali u ovom slučaju, jedan naoko nedužan razgovor u Facebook grupi, koja broji oko 6.500 članova, pretvorio se u horor. Naime, Lucy Barrow nije bila stvarna osoba. Prema saznanjima FBI-ja, koji je u svom nalogu za pretres detaljno opisao njezinu interakciju s Kelly, ženino pravo ime je Amber Waterman i riječ je o ubici koja se pridružila grupi kako bi pronašla trudne žene koje bi kasnije otela, ubila i ukrala njihovu nerođenu djecu, piše Forbes.

Izvadila joj bebu iz utrobe

Svoju žrtvu, 33-godišnju buduću majku Ashley Bush, Lucy, tj. Amber, najvjerovatnije je pronašla upravo preko spomenute Facebook grupe, navodi FBI. Waterman je optužena za otmicu nesretne žene u koju je prvo pucala. Zatim, izvadila joj bebu iz utrobe i hitnim službama predstavila je kao mrtvorođenče. Majčino tijelo je spalila i sakrila u blizini svoje kuće. Waterman se u decembru na sudu izjasnila nevinom i čeka suđenje koje je zakazano za juni.

Iako je o ovom ubistvu visokog profila pisala lokalna i nacionalna štampa, ubičino korištenje Facebook grupe za roditelje nije bilo prethodno prijavljeno. Korisnice grupe – poput Kelly (ime joj je promijenjeno) i još dvije majke koje vode grupu – niko nikad nije upoznao s optužbama na račun Ashley Waterman i njene izmišljene osobe Lucy Barrow. Niti jedna od spomenutih žena nije znala ni da je FBI pretražio njihov privatan Facebook forum.

FBI je, naime, u decembru naredio Facebooku da im osigura uvid u objave unutar te grupe, uključujući i imena te adrese osoba koje su kreirale forum, kao i sve videozapise te fotografije članova. Vlada je također zatražila i sve zapise o aktivnostima grupe od 24. oktobra 2022. do 3. novembra 2022. Dokumenti sa suda u Arkansasu jasno pokazuju kako su grupne informacije poslane FBI-ju unutar jednoga dana od potpisivanja naloga za pretres ubicine kuće.

Promjena postavki

“Vjerujem kako se dobivanjem informacija od ove Facebook grupe mogu identificirati i intervjuirati dodatni svjedoci”, napisao je savezni agent u nalogu.

Kad je Forbes administratoricu grupe obavijestio o FBI-jevoj istrazi ubicinih aktivnosti na Facebooku i vladinom pretraživanju podataka grupe, ona je rekla kako nema nikakvih saznanja o tom slučaju.

“Nema se tu što pretraživati… Ovo nema nikakve veze sa mnom”, izjavila je. Kasnije je promijenila postavke kako drugi korisnici ne bi mogli vidjeti nikakve identifikacijske pojedinosti o administratorima, moderatorima ili metapodatke o aktivnostima grupe. Grupa je i prije bila postavljena kao privatna. Korisnici su se, naime, morali prijaviti za ulazak u istu i uvjeriti administratore da uistinu žive u sjeverozapadnom Arkansasu.

Jedna moderatorica grupe, koja je odgovorna za poštivanje pravila, smatra kako je pretraga nepotrebno narušila privatnost njihovih članova.

“Zabrinuta sam i šokirana postupcima vlade. Ako su već uhvatili tu osobu, zašto onda moraju istraživati grupu? Uostalom, Facebookova odgovornost je obavijestiti nas da se nešto takvo događa kako bismo mogli zaštititi svoje podatke”, izjavila je.

Privatnost korisnika

Glasnogovornik Mete, Dani Lever, rekao je kako firma ne može komentirati istrage koje su u toku. Dodao je da će e-mailom obavijestiti kreatora grupe o svim pretragama koje provodi vlada.

“Obavijesti pružamo na način koji štiti privatnost korisnika i javnu sigurnost”, dodao je Lever.

U slučaju ubice Amber Waterman, Meta tvrdi kako su kreator i administrator grupe bili obaviješteni o svemu. No niti jedna od dviju administratorica koje je Forbes kontaktirao nisu odgovorile na njihove zahtjeve za komentar.

I dalje ostaje nejasno zašto je vlada u ovom slučaju uopće tražila podatke od spomenute Facebook grupe za roditelje. Iz naloga je, naime, vidljivo kako je policija već bila pretražila račun Lucy Barrow na Facebooku. Prikupila je i dovoljno dokaza o njezinoj krivnji, uključujući krv u njenom automobilu i intervju s njenim suprugom Jamiejem Watermanom, u kojem je on rekao kako mu je žena priznala da je ubila Ashley Bush. On joj je pomogao spaliti i sakriti tijelo, ali na sudu se izjasnio kako nije kriv.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je kako ne može komentirati zašto je trebalo pretraživati grupu nakon što je već pregledan sporan profil ubice, kao i njen Google račun.

Potraga za svjedocima

Alan Butler, izvršni direktor Electronic Privacy Information Centra (EPIC), smatra kako je članovima grupe, koju se pretraživalo u potrazi za potencijalnim svjedocima, trebalo biti rečeno da su uključeni u istragu ubistva.

“Iskreno, ako postoji potencijalni ubojica na ovom forumu, vjerovatno je dobro da ljudi koji su članovi te iste grupe to znaju”, rekao je Butler.

Unatoč tvrdnjama istražitelja da je Amber Waterman koristila profil Lucy Barrow za uhođenje trudnica, njen račun ostao je aktivan do petka, kad je Forbes o tome obavijestio Metu. Na vrhu ubicinog zida bila je objava recepta za vrući kakao. Malo niže stajala je objava u kojoj je pisalo: “Imam hrpu stvari za bebe ako ih zatreba neka buduća mama”…

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare